Bryggeriets rester blir nybakat bröd i Kyrkbyn

Håkan Blomqvist och Stefan Söder gick på Åva gymnasium ihop.
Håkan Blomqvist och Stefan Söder gick på Åva gymnasium ihop.
Bagaren Jonas Björk på Kardemumma bageri försöker minska svinnet.
Bagaren Jonas Björk på Kardemumma bageri försöker minska svinnet.
Roslags Näsby bryggeris lågalkoholhaltiga öl.
Roslags Näsby bryggeris lågalkoholhaltiga öl.
Stefan Söder på Roslags Näsbys bryggeri.
Stefan Söder på Roslags Näsbys bryggeri.
Från bärs i Roslags Näsby till nybakat bröd i Täby Kyrkby. Bagaren Jonas Björk har börjat baka med restprodukterna från Håkan och Stefans ölbryggeri. Nu siktar de på att göra kretsloppet komplett.

Håkan Blomqvist lyser in med en liten ficklampa i en av de stora 1000-literstankarna.

– Titta, du kan se att det rör på sig där inne. Det jäser fortfarande, säger han och knackar lite lätt på rutan.

För sju år sedan ringde Stefan Söder sin gamla vän Håkan och frågade om de inte skulle börja brygga igen. De var gamla hemmabryggare, och nu började intresset bubbla upp till ytan igen. De började med en 20-literstank, och gott blev det. Så gott att de lyckades vinna en tävling – och en till.

Intresset blev till en passion.

Håkan Blomqvist säger att det här är deras ”passionsförsäkring”. Jag tänker fortsätta med det här tills jag inte orkar längre, säger han. Foto: Erik Lejdelin

Brygger på egen humle

Fem år senare går tankarna på högvarv i Roslags Näsby. Den 180 kvadratmeter stora lokalen var alldeles för stor när de började – nu är den för trång.

I vår firar de femårsjubileum med en öl gjord på humle från deras egen gård.

– Vi har sysslat med formgivning, möbelsnickeri och allt möjligt hantverk. Jag är en obotlig uppfinnare, jag vill inte köpa nytt om det går att köpa begagnat och bygga om.

Skulle vi köpa allt nytt skulle det gå på flera miljoner.

Håkan Blomqvist

Svetsar ihop gamla mjölktunnor

De svetsar ihop gamla mjölktunnor och kranarna byggde de ihop av delar de kommit över från en gammal Ahlgrens bilar-fabrik.

– Skulle vi köpa allt nytt skulle de gå på flera miljoner. Det är inte den kommersiella som är drivande, utan att skapa något eget, säger Håkan Blomqvist.

Det överblivna dravet förvandlar Jonas Björk till bröd i Täby Kyrkby. Foto: Erik Lejdelin

Stockholmarna är inte så lokalpatriotiska när det gäller öl

Stefan Söder

Det blir nästan 1000 liter i veckan, inför jul är de uppe och nosar på 2000 liter. De kan brygga nästan hur mycket som helst, säger Stefan Söder – men man ska få det sålt också.

– Det är fin stämning mellan bryggarna, men det är ju en konkurrens om hyllplatserna. Stockholmarna är tyvärr inte så lokalpatriotiska när det gäller öl, men vi finns på Systembolaget och restaurangerna är ofta är trogna och beställer mer.

Stefan Söder säger att man i Göteborg är mer lokalpatriotisk när det kommer till öl. ”De har utnämt sig själva till ölsveriges huvudstad och de kan nog tyvärr ha rätt”. Foto: Erik Lejdelin

Däremot är de själva väldigt stolta över sin hembygd. Flaskorna har titlar som Ella Brown Ale, Kråkudden Ljus Lager och Åva God Ale.

– Hela vår profil är lokal, och vi tycker det är roligt att hålla på med mat och dryck. Så den här idén med att Jonas vill baka bröd på vårt gamla drav är ju toppen, säger Håkan Blomqvist.

Jonas förvandlar resterna till bröd

En knapp mil därifrån, på Kardemumma Bageri i Kyrkbyn, står bagaren Jonas Björk och tittar ner i en vit bytta. Innehållet ser ut som något slags torrfoder. Det smakar i sin rena form mest korn och fiber.

– I den här degen har jag haft ett kilo drav i, och det skulle i vanliga fall bara åka till tippen, säger han och släpper ner en stor degklump på bakbordet.

Till vänster har vi dravet från bryggeriet. Till höger har vi Jonas bröd. Foto: Erik Lejdelin

Idén kläcktes när han såg ett tv-program där ett bryggeri och ett bageri använde varandras restprodukter.

– Jag gick igång som fan på det där och hörde av mig till olika bryggerier i Täby, och då nappade Håkan och Stefan.

 Det ska inte se ut som Sovjet på 70-talet, det måste finnas någonting kvar för de sista kunderna.

Bagaren Jonas Björk

Jonas Björk funderar mycket på svinnet och hur han ska slippa behöva slänga sina överblivna limpor i soporna.

– När kunderna kommer hit sent på eftermiddagen ska det inte se ut som Sovjetunionen på 70-talet, det måste finnas någonting kvar. När vi stänger brukar vi ha omkring 10 procent över, och det har visat sig vara väldigt svårt att ge bort.

Skulle han ge det till Röda korset måste han sätta sig i bilen och köra in till stan varje kväll, och att ge bort till eleverna i Skolhagenskolan skulle kräva en offentlig upphandling.

Jonas klyver brödet innan det ska in i ugnen. Foto: Erik Lejdelin

Vart går smärtgränsen?

Men att ta vara på bryggeriets restprodukter är ett steg på vägen. Målet är att alla nya brödsorter ska innehålla drav.

– Nästa steg är att vi ska kunna brygga en öl tillsammans med dem på våra gamla råvaror och få till ett kretslopp. Men det här är i sin linda, vi måste få med konsumenterna på tåget och jag håller fortfarande på att lista ut hur mycket drav jag kan ha i brödet innan de säger ifrån.

Och brödet smakar inte annorlunda. Knäckebrödet är något krispigare, frallan precis lika mjuk som bageriets vanliga.

Skulle det kunna gå att få ett bröd att smaka som en lager?

– Ja, du kom tillbaka om ett par månader så ska vi vad jag kan göra.