Bryggväg 16 miljoner dyrare

Första etappen av bryggvägen är klar för invigning. Hur det blir mer resten av sträckningen är mer osäkert.
Första etappen av bryggvägen är klar för invigning. Hur det blir mer resten av sträckningen är mer osäkert.
Bryggvägen mellan Baggeby Gård och Dalénum har blivit nästan tre gånger dyrare än beräknat.

Kommunen måste avbryta bygget eller skjuta till ytterligare 16 miljoner kronor.

En löpare springer förbi men svänger av innan hon når bryggvägen. På räcket spärrar en mås upp sin fjäderdräkt mot färjorna i Värtan. I övrigt syns inga levande varelser.

– Ännu så länge har inte ­Lidingöborna riktigt hittat hit. Jag hoppas att fler gör det efter invigningen. Själva bryggorna är fantastiskt fina, jag har själv gått där flera gånger, säger Kent Ivarsson (C), oppositionsråd i Lidingö stad.

Strandpromenaden från Baggeby Gård till torpet Öskure har rustats upp. Nytt grus har lagts och en bryggväg har byggts runt en bergsknalle.

På tisdag i nästa vecka invigs den första etappen av promenaden officiellt. Alla Lidingöbor är välkomna. Dessutom kommer projektledaren, tekniska förvaltningens chef och tekniska nämndens ordförande kommer att vara på plats.

Lite smolk i glädjebägaren är att upprustningen har blivit betydligt dyrare än beräknat. I stället för nio miljoner kronor beräknas den totala kostnaden landa på omkring 25 miljoner.

Orsaken är att bygget är betydligt svårare än kalkylerat. De branta bergsknallarna gör att alla bryggor måste byggas på plats, ofta från sjösidan med båtar och flytplattformar. Dessutom tillkommer pålning eftersom stranden visade sig mer instabil än beräknat.

– Det är så klart en besvikelse att det underlag som vi hade från början inte riktigt stämmer med hur situationen ser ut i verkligheten, säger Ida Drougge (M), ordförande i tekniska nämnden.

Nu har politikerna två val. Antingen får de nöja sig med att rusta upp strandpromenaden fram till Larsberg. Eller måste de skjuta till ytterligare 16 miljoner kronor för den sista etappen från Larsberg till Dalénum.

– Det är en svår fråga. På ett sätt är det väldigt viktigt och kul om vi kan göra vår strandremsa möjlig för fler att gå på. Samtidigt är 16 miljoner kronor väldigt mycket pengar som skulle kunna användas till mycket annat, säger Ida Drougge.

Kent Ivarsson är inne på samma linje.

– Vi ska ha som ambition att fullfölja projektet. Samtidigt tror jag folk förstår om det inte blir så. Det känns aldrig bra när grundkalkylerna så överskrids så kraftigt, det tyder ju på att man har gjort ett ofullständigt grundarbete, säger han.

Pernilla Dufström, chef för tekniska förvaltningen, håller med.

– Det är alltid bra att stanna upp och lägga en viss tid och peng på utredningsarbetet. Med facit i hand borde vi nog ha gjort det. Det är också därför vi flaggar redan nu för att det kommer att bli dyrare än beräknat och frågar politikerna hur de vill göra. Men det är inte så att vi har byggt det här i onödan, strandpromenaden är redan väldigt välbesökt och väldigt omtyckt, säger Pernilla Dufström.

Strandpromenadens öde bestäms i höst när kommunfullmäktige ska besluta om 2013 års budget.

Vi ska ha som ambition att fullfölja projektet.kent ivarsson (c)

Fakta

Kostnaden beräknas bli 25 miljoner

Lidingö stad har satsat nio miljoner kronor på att bygga en strandpromenad mellan Baggeby gård och Dalénum.

Den första etappen har varit mer svårbyggd och blivit cirka 20 procent dyrare än beräknat. Totalkostnaden för hela projektet beräknas nu till 25 miljoner kronor.

Den första etappen från Baggeby gård via Gropen till torpet Öskure invigs klockan 17.00 på tisdag av tekniska nämndens ordförande Ida Drougge (M).

Källa: Tekniska förvaltningen

Lidingö stad