Brynell lämnar socialnämnden

Ulf Brynell (S) hoppar av Täbys socialnämnd. Han gör det eftersom han anser att nämnden präglas av inkompetens.

– Det är en parodi, säger han.

Socialdemokraten Ulf Brynell lämnar uppdraget som andre vice ordförande i Täby kommuns socialnämnd.

– Jag har en professionell bakgrund inom socialt arbete och klarar inte längre av inkompetensen i nämnden.

Ulf Brynell har tidigare arbetat i Stockholm stad. Där har han bland annat varit socialchef, finanssekreterare och gatuchef.

Det som nu fått honom att hoppa av är framförallt planeringen av äldreomsorgen.

Ulf Brynell sågar Täbyalliansens modell. Den går ut på att sälja mark till privata byggherrar som ska bygga äldreboenden efter eget tycke. Platserna säljs sedan till högstbjudande kommun och det finns ingen garanti för att det blir Täbybor som får flytta in.

– Detta är inte att ta ansvar för Täbybornas bästa. Vi måste själva analysera de behov som finns och sedan bygga därefter. Det som pågår nu är en parodi.

Socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne (M) beklagar Ulf Brynells beslut.

– Jag känner inte till hans anledningar. Vi har ofta haft olika åsikter men jag har uppskattat hans arbete, säger Thomas Nilsonne.

Han tycker att anklagelserna om inkompetens är orättvisa, inte minst i fråga om äldreomsorgen.

– Vi har just nu två parlamentariska grupper där vi bjudit in alla partier för att diskutera trygghetsboenden och särskilda boenden. Vi lägger stort fokus på det här.

I dag finns 108 nya platser på vård- och omsorgsboenden planerade bland annat i Roslags-Näsby. Thomas Nilsonne bekräftar att platserna inte är avsedda enbart för Täbys invånare.

– Många Täbybor har idag platser i andra kommuner och de flesta av dem har valt det själva. I solidaritetens namn kan vi därför inte bygga boenden som till hundra procent är avsedda bara för våra egna invånare.

Vem som ersätter Ulf Brynell är än så länge oklart.