ANNONS

Bryntesson (S) kräver svar om Värmdös helikopter

Helikopter.
Lars Bryntesson (S) vill ha svar om Värmdös ambulanshelikopter.
Kommunen och landstinget är eniga om att ambulanshelikoptern ska tillbaka till Värmdö.
Men arbetet har gått på sparlåga, enligt landstingspolitikern Lars Bryntesson (S).
Nu kräver han svar om helikoptern inför tisdagens fullmäktigedebatt i landstinget.
ANNONS

Arbetet för att få tillbaka Värmdös ambulanshelikopter har gått på sparlåga. Det menar Lars Bryntesson (S), ledamot i landstingsfullmäktige, i en interpellation. Inför tisdagens debatt i landstinget ställer han nu en rad frågor till regionrådet om vad som egentligen händer med helikoptern.

Han kräver bland annat svar om hur tidsplanen och kostnadskalkylen ser ut, samt om vilka konkreta åtgärder som vidtagits för att kunna återetablera helikoptern i Värmdö.

”Står regionledningen fast vid det tidigare målet att ambulanshelikoptern åter ska vara baserad i Värmdö Kommun senast den 1 september 2020?”, frågar han.

Flytten kritiserades

Ambulanshelikoptern hade sin bas i Mölnvik i över 20 år, men 2017 flyttades den till Mellingeholms flygfält i Norrtälje. Orsaken var att ökad bebyggelse gjorde platsen olämplig på grund av osäkra inflygningsvägar.

Efter det kritiserade beslutet inledde Värmdö kommun och landstinget ett samarbete för att få tillbaka helikoptern. Mitt i har tidigare berättat att hälso- och sjukvårdsförvaltningen undersökt vad som krävs för att göra Mölnvik flygsäkert igen. Enligt rapporten skulle helikoptrarna tidigast kunna vara tillbaka i drift vid årsskiftet 2022/2023. En ny inflygningsväg är en av flera åtgärder som krävs.

”Olyckligt att skjuta fram frågan”

Enligt Bryntesson har hälso- och sjukvårdsförvaltningen lyft fram att frågan bör få sin lösning 2019.

– Ingenting om detta återfanns dock i den budget för 2019 som majoriteten lade fram och landstingsfullmäktige antog i december 2018. Därmed skapas nya frågetecken kring den politiska ambitionsnivån i frågan, skriver han.

ANNONS

Han uppger att väntetiden för patienterna i skärgården som behöver helikopterhjälp har blivit längre och kräver att ärendet tas på allvar.

– Om vi inte under detta år lyckas ta tydliga steg framåt i denna process är risken stor att frågan skjuts på en obestämd framtid. Det skulle i så fall vara mycket olyckligt såväl för större delen av skärgårdsbefolkningen som den stora mängd personer som varje år vistas i skärgården.

I slutändan är det Transportstyrelsen tillsammans med länsstyrelsen, Värmdö kommun och Försvarsmakten som ska godkänna ambulanshelikopterverksamheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.