ANNONS

Podd ska bryta tystnaden runt kvinnosjukdomar

Philip Haraldsson, Ingvor Farinotte och Nina Bohm-Starke.
Philip Haraldsson, Ingvor Farinotte och Nina Bohm-Starke.
Varje avsnitt ska gästas av läkare.
Varje avsnitt ska gästas av läkare.
I värsta fall kan det ta upp till 10 år för en kvinna med vestibulit att få rätt diagnos.
– Det är inte rimligt, säger Ingvor Farinotte – som med hjälp av Danderyds sjukhus nya podcast hoppas kunna öka kunskapen om kvinnosjukdomar.
ANNONS

Det pratas alldeles för lite om kvinnosjukdomar, tycker Ingvor Farinotte, som tillsammans med Kvinnokliniken ska leda Danderyds sjukhus nya podcast ”Freja” – där det senaste inom kvinnosjukvården lyfts fram. I det första avsnittet, som spelades in nu i dagarna, tar man upp just vestibulit. Vestibulit innebär smärtor i underlivet, vanligtvis i samband med sex, men det finns även fall där smärtan är mer eller mindre konstant.

– Sjukdomen är ganska vanlig och drabbar främst kvinnor i 18 till 30-års åldern. Ungefär 35 000 kvinnor i Sverige har fått diagnosen, men det finns också ett stort mörkertal av tjejer som aldrig har fått rätt diagnos, säger hon och fortsätter:

– Många av de här kvinnorna har såna smärtor att de inte kan ha sex, inte använda tampong eller ens ha tighta jeans. Vissa beskriver känslan som att underlivet brinner eller att en kniv pressas in i slidöppningen. Det är fruktansvärt.

Vill öka medvetenheten

Tanken är att podcasten i varje avsnitt gästas av en eller flera läkare som även forskar inom området. Med hjälp av dem hoppas Ingvor Farinotte dels kunna öka medvetenheten inom vården om vilka behandlingar som finns, men också nå ut till dem som lever med smärtorna.

– Endel kanske precis har debuterat i sexlivet och hört på sexualundervisningen att sex kan göra ont, och tror att det är så det ska vara. Men det ska det ju naturligtvis inte. Vi vill att de ska veta att det finns ett sjukdomstillstånd som går att behandla till exempel här på Danderyds sjukhus. Och att det är viktigt att stå på sig och begära en remiss till en vulvamottagning eller liknande när man söker vård, säger hon.

”Det är sorgligt”

I första avsnittet deltar, förutom Nina Bohm-Starke, överläkare och gynekolog och Philip Haraldsson, doktorand och ST-läkare i gynekologi, även en patient, som berättar hur det är att leva med just vestibulit.

– Hon fick sin diagnos efter ”bara” nio månader. Det är sorgligt att det faktiskt räknas som en kort tid. Det kan ta upp till tio år för vissa att få sin diagnos. Så ska det inte behöva vara, säger Ingvor Farinotte.

Lyfter fram nya behandlingsmetoder

Podcasten lanseras först i april, men inspelningarna har alltså dragit igång redan nu. Åtta avsnitt, som kommer ut en gång i månaden, är planerade. Förutom vestibulit ska man även lyfta fram bland annat endometrios, myom, cellförändringar, missfall, abort och hysterektomi. Man kommer att diskutera lite allmänt runt problemen, men också lyfta fram aktuell och pågående forskning och nya behandlingsmetoder.

Ingvor Farinotte, med Danderyds sjukhus som avsändare, har även tidigare lett den prisbelönta podcasten ”Föda barn” – som tar upp ämnen och myter inom graviditet, förlossning och eftervård – med hjälp av specialister från Danderyds kvinnoklinik.

ANNONS