Här bryts ensamheten för Vasastans äldre

Inger Öberg och Birgitta Hagfält möttes här på Vasaträffen, de brukar nu gå på bio ihop.
Inger Öberg och Birgitta Hagfält möttes här på Vasaträffen, de brukar nu gå på bio ihop.
Här på Vasaträffen har Birgitta Hagfält fått flera nya vänner.
Här på Vasaträffen har Birgitta Hagfält fått flera nya vänner.
Var fjärde senior i Vasastan saknar en nära vän. Ensamhet kan leda till allt från depression till förtida död.
Men det finns sätt att bryta isoleringen.
Inger Öberg och Birgitta Hagfält möttes på en pubafton på Vasaträffen.

Bokmärken, gamla kläder och porslinsföremål. Loppisborden står uppradade i Vasaträffens lokaler på Norrtullsgatan och kommersen är i full gång.

En av säljarna är Birgitta Hagfält, 74, som bor vid Nortull. Hon kommer ofta hit till Vasaträffen, som är en mötesplats för äldre i stadsdelen.

– Det är trevligt här. Det bästa är den sociala gemenskapen. Att man får nya vänner.

En av de nya bekantskaperna är Inger Öberg, 75, som i dag säljer sina begagnande prylar på bordet bredvid. Tillsammans brukar de bland annat åka till Tellus fritidscenter på Södermalm och titta på film.

– Vi träffades på en pubafton här. Så bytte vi telefonnummer. Sedan har vi varit hemma på middag hos varandra, säger Inger Öberg.

Att få en ny social gemenskap uppskattar de bägge. Med ålderdomen tunnas bekantskapskretsen allt mer ut.

– Det är den största sorgen med att åldras. Att man förlorar sina syskon och sin kärnfamilj. Därför behövs verkligen den här verksamheten, säger Birgitta Hagfält, och fortsätter

– Visst träffar jag barnen ganska ofta, och har andra vänner. Men skulle jag inte gå hit skulle livet bli torftigt.

Kostar inte pengar

De uppskattar att det är ett ställe där man får vara som man är, att det är opretentiöst, och att aktiviteterna inte kostar så mycket pengar. Vilket gör att även de med små pensioner kan delta.

Själv brukar Inger ofta lösa korsord tillsammans med sin nya väninna Evy.

– Hon blir så glad när jag kommer, och jag blir så glad när jag ser henne.

Och sociala mötesplatser för äldre behövs. Statistiken över hur många äldre som känner sig ensamma är nedslående.

Var tredje senior över 85 år känner sig regelbundet ensam och var fjärde över 65 år uppger att de inte har en nära vän, enligt siffror från SCB.

Många ensamma

Socialstyrelsens undersökningar riktade till äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende bekräftar bilden, och visar att över hälften av de svarande besväras av ensamhet.

Dessutom nekas flera som söker plats på äldreboende, från januari till oktober fick 61 äldre avslag i Norrmalms stadsdelsområde, vilket motsvarar var tionde som ansökt. Anledningen till avslaget är ofta att den äldre inte är tillräckligt sjuk, utan lider av till exempel ensamhet som i sig inte är ett krav för plats på vård- och omsorgsboende.

Konsekvenserna av ensamhet kan bli förödande. Forskning visar att det kan leda till allt från depression till sämre matvanor och död i förtid.

– Det är helt klart ett problem. Vilket hade kunnat motverkats genom att man bryter isolationen och ensamheten, säger Anna Eriksson, som arbetar på ett av de största pensionärsförbunden, SPF Seniorerna och skrivit en rapport om ämnet.

Så kan ensamheten brytas

Högre pensioner, som matchar boendekostnaderna i Stockholm, fler sociala mötesplatser, att själv kunna ta sig in och ut ur bostaden och få hemtjänsten att snabbare upptäcka ofrivillig ensamhet är några saker att jobba med, tycker hon.

– Ensamhet är tabubelagt, precis som att prata om att man inte får pensionen att räcka till eller att man mår psykiskt dåligt. Man kanske skäms för att man känner sig ensam. Det är viktigt att bryta stigmatiseringen, att våga prata om det och göra något åt det.

Fakta

Här kan ensamheten brytas i Vasa

Vasaträffen. Mötespunkt för äldre med kafé och många aktiviteter. Norrtullsgatan 12 L

Ljuspunkten. Mötesplats för seniorer samt för anhöriga och anhörigvårdare. Verksamheten bedrivs i samarbete med frivilligorganisationer. Norrtullsgatan 12 M. Färdtjänst Frejgatan 61A.

Dessutom finns flera väntjänster som Äldrekontakt, som ordnar gratis fikaträffar för äldre hemma hos volontärer, Röda korsets besöksverksamhet och träffar/aktiviteter som ordnas av PRO, SPF eller kyrkan.

Fakta

Så många får avslag på äldreboende

År, Ansökningar, Avslag

2017:  573, 61  (t.o.m. okt)

2016:  580, 45

2015: 585, 55

2014: 429, 52

2013: 411, 51

Många av avslagen gäller personer som inte är tillräckligt sjuka, utan lider av till exempel ensamhet, som i sig inte är ett krav för plats på vård- och omsorgsboende.

Källa: Norrmalms stadsdelsförvaltning
Fakta

Allt fler äldre i Vasastan (stapeldiagram?)

Antalet personer som är/förväntas vara 65 år och äldre i stadsdelen.

2007: 8045

2016: 11 007

2021: 12 201

2026: 13 041

Källa: Stockholms stad