Det bubblar om Danderyds guldöl – alla flaskor exploderade

Danderyds bryggeri, Viola öl.
Peter Scholtzé, Monica Lövgren, Marie och Mats Loreman ligger bakom Danderyds bryggeri.
I tuff konkurrens har det lilla – med betoning på lilla – ölbryggeriet på Sätraängsvägen skapat en världsunik ölsort med smak av lakrits och viol. Den vann dessutom första pris på öl och whiskymässan i Uppsala. Men hur gick det egentligen till när idén till smaken bubblade upp?

När Mitt i kommer till Sätraängsvägen i Danderyd möter Mats och Marie Loreman upp ute på vägen. Sedan går vi in via en bakdörr, längs en liten korridor och slutligen nedför en smal trappa.

Där nere, i en liten källarlokal, står ett par bryggarverk och det ligger säckar med malt. Här står även en manuell kapsylmaskin och på väggen står ölflaskor med olika namn på hyllorna.

– Det där är lekstugan. De är från tiden då vi fortfarande prövade oss fram, säger Mats Loreman och letar fram etiketter på de olika ölsorter som görs i dag.

Danderyds bryggeri

Alla flaskor exploderade

I dag lägger de fyra personerna bakom bryggeriet, Peter Scholtzé, Monica Lövgren, Marie och Mats Loreman, ner ungefär tio timmar per person och vecka. Ett heltidsarbete för en person med andra ord.

Men historien om Danderyds bryggeri började i Peter Scholtzés kök för så där fem år sedan.

– Jag gick på gatan och såg att det kom rök från Peters kök. Han tittade ut och såg glad ut. Då förstod jag att det var något lurt på gång, säger Mats Loreman.

Det stod att man inte skulle hälla i för mycket socker för då blir det starköl. Vi hällde i för mycket socker.

Peter Scholtzé

Mycket riktigt. Peter hade köpt en ölbryggarsats och var i gång med att göra de första litrarna öl av det som senare skulle bli Danderyds bryggeri.

– Det stod att man inte skulle hälla i för mycket socker för då blir det starköl. Vi hällde i för mycket socker, säger Peter och skrattade.

Ölet jäste för mycket och varenda flaska exploderade.

Danderyds bryggeri, Viola öl.

Lakrits och viol

Efter explosionsolyckan bestämde sig vännerna Mats och Peter att de skulle fortsätta med att brygga öl. De fick sällskap av Monica Lövgren och Marie Loremar.

I lokalen på Sätraängsvägen har de fyra utvecklat sitt ölintresse och provat sig fram till de olika egna smakerna.

– Det roligaste är när någon beställer vår öl och se minen efter första klunken. Och om de beställer en till, det är en härlig känsla, säger Peter.

Ett vinnande koncept bland alla smaker blev det som i dag är Danderyds bryggeris flaggskepp, Viola – en stout med smak av lakrits och viol. Det är Marie Loremar som är upphovmakare till den.

– Jag snusade lakritssnus och älskar violtabletter. Så jag tänkte att jag ville göra en öl som smakar godis, säger hon.

Danderyds bryggeri, Viola öl.

Guldvinnaren Viola.

Ölprovning och quiz

I området vid Sätra Äng ordnar de fyra både ölprovning och frågesport. De vill få i gång en gemenskap i området.

– Vad passar bättre än att samlas kring en öl och lite quiz, säger Mats Loremar.

Flera restauranger i Stockholm säljer bryggeriets öl på sina ställen men de ser gärna att fler skulle göra det.

– Jag tycker det är viktigt att man värnar om det lokala och vill att den ska finnas på alla Danderyds restauranger, säger Marie.

Bryggeriet vill växa men då krävs en större lokal än den som ligger i källaren på Sätraängsvägen.

– Kanske skaffar vi en egen pub en vacker dag, säger Mats.

Danderyds bryggeri, Viola öl.

Peter Scholtzé kollar av kvalitén av ölet. Foto: Stefan Källstigen