ANNONS

S om M och KD:s budget: ”Inget att jubla över”

Erika Ullberg (S) menar att det är höginkomsttagarna som vinner på den nya budgeten.
Erika Ullberg (S) menar att det är höginkomsttagarna som vinner på den nya budgeten.
Det är inte barnmorskor och busschaufförer som är vinnare i den nya budgeten, utan höginkomsttagarna. Det menar Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.
ANNONS

I förra veckan röstade riksdagen igenom en budget som Moderater och Kristdemokrater lagt fram. Den ger Stockholms läns landsting 383 extra miljoner i statsbidrag 2019.

Den innehåller också 15 miljarder i skattesänkningar i form av höjd brytpunkt för statlig skatt och jobbskatteavdrag.

Enligt Moderaternas beräkningar får 1 303 300 löntagare i Stockholms län sänkt skatt.

– Men människor är inte så lättlurade att de inte förstår att det är höginkomsttagarna som gynnas mest, säger oppositionsrådet Erika Ullberg (S).

”Det kommer att löna sig bättre att arbeta. Skattesänkningarna innebär att våra barnmorskor och busschaufförer får mer kvar i plånboken” sade finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till Mitt i.

– Det förvånar mig att finanslandstingsrådet gick ut och jublade. Jag tycker att landstinget ska ta ansvar för att våra barnmorskor och busschaufförer har bra löner och arbetsvillkor oberoende av statliga satsningar, säger Erika Ullberg.

ANNONS

Kvittas mot fackavgift

Höjd brytpunkt för statlig skatt gynnar dem som tjänar mer än 43 000 kronor i månaden. Den nuvarande brytpunkten ligger på 40 600.

Jobbskatteavdraget ger cirka 200 kronor mer i månaden för den som tjänar 30 000 kronor. Men en del av detta äts upp av att avdragsrätten för fackavgift slopas.

– Det är problematiskt att man försämrar för dem som vill tillvarata sina rättigheter på arbetsmarknaden, säger Ullberg.

Öppna stängda vårdplatser

De 383 extra miljoner som landstinget får i extra statsbidrag tycker hon främst ska användas till att öppna stängda vårdplatser på akutsjukhusen, och till vårdcentralerna.

– Men vi är inga vinnare i den här budgeten. Den budget som S-regeringen gick till val på hade gett mer pengar till kommuner och landsting.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.