ANNONS

Budgeten inte färdig – skjuts på framtiden

budget/ekonomi
Budgeten i Tyresö är inte klar i utsatt tid.
Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Nästa års kommunbudget blir försenad. Budgetmötet som skulle hållas i juni har ställts in eftersom Alliansen inte har någon budget klar att presentera. Nu skjuts det på framtiden.
ANNONS

Varje år hålls det budgetfullmäktige i juni, där nästa års budget ska klubbas. Men i år blir det inte så.

Först kom beskedet att det skulle sättas in ett extra kommunstyrelsemöte den sjunde juni, där budgeten skulle presenteras. Men under tisdagens möte kom nya besked. Det finns ingen budget att presentera och både det extrainsatta mötet och budgetfullmäktige i juni ställs in.

– Detta har aldrig hänt förut och det är mycket anmärkningsvärt, säger Socialdemokraternas gruppledare Anita Mattsson till Mitt i Tyresö.

Sämre förutsättningar

Nu skjuts detta på framtiden. Eftersom det inte är några kommunstyrelsemöte eller kommunfullmäktigemöten under stora delar av sommaren kommer budgeten att tas först i september.

– Det här får helt klart negativa konsekvenser för våra förvaltningar som nu får sämre förutsättningar att planera för sin verksamhet. I förlängningen drabbar detta Tyresöbor, säger Anita Mattsson.

Budgeten ska förhandlas redan i juni är för att de olika kommunala förvaltningarna ska ha gott om tid att planera sin verksamhet för kommande år. Då vet de tidigt hur mycket pengar de har att röra sig med.

Sjukskriven en vecka

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M) vill däremot tona ner allvaret i den försenade budgeten.

– Istället för att budgeten tas den 19 juni så tas den i september. Det är en kort förskjutning. Under sommarmånaderna pågår ändå inte så mycket förvaltningsarbete. Dessutom börjar budgeten att gälla 1 januari, så Tyresöborna påverkas inte av den här förseningen, säger han.

Varför skjuts budgeten upp?

ANNONS

– Tidsplanen har spruckit, helt enkelt. Det är av två skäl. Det ena är att en nyckelperson har varit sjukskriven och inte hunnit kalkylera klart det slutliga investeringsprogrammet som vi måste ha för att kunna sätta budgeten. Där har förvaltningen inte hunnit med. Vi får helt enkelt acceptera att sådant kan inträffa.

– Sedan får vi i Alliansen skylla oss själva, eftersom vi har begärt djupanalyser från tjänstemän som inte hunnit bli klara i tid.

En nyckelperiod

Sjukskrivningen som delvis ska ha legat bakom förseningen handlade om att en person var sjukskriven i en vecka.

– Att en sådan liten händelse påverkar så här mycket tyder ju på att vi har en väldigt slimmad organisation som är lite känslig. Tjänstemannen i fråga har varit borta under en del av maj, som är en nyckelperiod, säger Fredrik Saweståhl.

Men oppositionen är kritisk till förklaringen som kommunstyrelseordföranden ger.

– Han skyller ifrån sig på tjänstemännen och det är mycket anmärkningsvärt, tycker jag. Det är Fredrik Saweståhl som är ytterst ansvarig för att budgeten blir av, säger Anita Mattsson.

Oppositionen tror att försening även beror på att den styrande alliansen inte kommer överens om en budget.

”Inte överens”

– Troligtvis är de inte överens inom Alliansen. Det visades på kommunstyrelsens sammanträde, där Liberalerna inte prioriterar samma investeringar som Moderaterna och det visade också förra budgetöverenskommelsen, där det gjordes överenskommelser över blockgränserna, med Moderaterna utanför, säger Marie Åkesdotter (MP).

Men Fredrik Saweståhl hävdar motsatsen.

Är ni inte överens inom Alliansen?

– Det skulle jag inte vilja säga. När vi har fått svar på våra frågor kommer vi att kunna fylla i luckorna som finns idag.

Allianskollegan och Liberalernas gruppledare Mats Lindblom instämmer.

– Det är alltid saker vi inte är överens om och som vi förhandlar om inför en budget. Men det är inte därför som den dröjer. Det beror helt enkelt på att vi vet att vi måste hålla igen lite i budgeten i år och för att klara det måste vi ha in rätt data och det har inte hunnits med. Jag tycker att det var rätt att skjuta på budgeten, säger Mats Lindblom (L).