Budgeten: Alla skolbarn i Salem ska ha dator

En dator per elev till Salems grundskoleelever.
En dator per elev till Salems grundskoleelever.
Laptop.
Laptop.
Skogsängsskolan.
Skogsängsskolan.
Nu presenterar den styrande Alliansen i Salem sitt budgetförslag.
Budgeten innehåller bland annat satsningar på datorer till alla grundskoleelever, men också en satsning mot elbilar.

Botkyrka kommun har sedan några år haft en dator per elev i skolan. Nu följer Salem i Botkyrkas fotspår. I budgeten för åren 2018-2021 ryms en satsning mot en elev per dator i grundskolan vilket kommer att kosta 1 miljon kronor per år. Samtidigt dras de tidigare besparingskraven på skolan tillbaka.

– Allt mer undervisning bygger på tillgång till dator. Eleverna skriver i datorerna, lämnar in uppgifter till lärarna genom datorerna och ofta finns även undervisningsmaterialet här. Det handlar om att skolan ska komma ikapp och förbereda barnen för vad som väntar i yrkeslivet, säger Liberalernas Petter Liljeblad (L) som är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Elibilar på gång

En annan sak som kommer att synas, men kanske inte höras så mycket, de närmsta åren är en satsning mot elbilar. De kommande tre åren lägger kommunen 1 miljon kronor på laddstolpar för elbilar.

Lennart Kalderén

– Vi börjar köpa in elbilar nästa år, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) till Lokaltidningen Mitt i.

Ny cykelväg

Miljö- och hälsomässigt rätt är också förstudien för en ny gång- och cykelväg mellan Rönninge och och Välkomstmonumentet vid infarten till Salem.

– Salemsvägen är ganska hårt trafikerad. Det här blir ett alternativ för Rönningeborna. Det är också bra med tanke på att nya bostäder är på gång i Södra Hallsta, säger Lennart Kalderén (M).

393 miljoner i investeringar

Investeringsbudgeten innehåller förslag värda sammanlagt 393 miljoner kronor för åren 2018-2020. Häri finns sedan tidigare kända satsningar såsom en 4 H-gård i Ersboda, restaurering av simhallen,  samt F-9 skola och sporthall vid Fågelsången i Salem. Sporthallens planyta kommer att ha samma mått Skogsängshallens, men mindre läktare.

– Det är viktigt att kunna bedriva modern gymnastikundervisning när vi nu bygger en skola. Sedan tror jag inte att det finns ekonmi till att bygga något stort sportkomplex i närheten av E4:an, säger Lennart Kalderén.