ANNONS

Budgetdebatt igång – här är fyra stridsfrågor

Anna König Jerlmyr (M) i talarstolen under debattens inledning.
Anna König Jerlmyr (M) i talarstolen under debattens inledning.
Mitt i är på plats när mandatperiodens första budgetdebatt hålls i Stockholms stad. Följ debatten hos oss och få den bakgrund du behöver.
Här listar vi de fyra största stridsfrågorna.
ANNONS

Fakta

Så följer du budgetdebatten

Ta del av stadens webbsändning här öven. Du kan också se sändningen på Stockholms stads webb här.

Läs alla partiers budgetförslag här

Debattschemat i korthet

Onsdag:

10.00 Gruppledardebatt

12.30 Näringslivsfrågor

14.00 Stadsbyggnadsfrågor och bostadsbyggande

16.00 Bostadsbolagen

17.30 Trafik och infrastruktur

19.30 Miljö och klimat

Torsdag:

10.00 Socialpolitik

12.30 Äldreomsorg

14.30 Skola

17.30 Kultur och stadsmiljö

19.00 Arbetsmarknad, integration och idrott

Källa: Stockholms stad

Utförsäljningar, dyrare äldreomsorg och höjda p-böter är några av ämnena som lär höja temperaturen i fullmäktigesalen. 22 timmar är avsatta när Stockholms stad politiker under onsdag och torsdag ska debattera budgeten för 2019.

Det råder inget tvivel om att den grönblå budgeten kommer att gå igenom – och allt innehåll är känt sedan veckor tillbaka.

Ändå är budgetdebatten, som pågår under både onsdag och torsdag, en höjdpunkt inom Stockholmspolitiken.

Tog upp Strasbourg

Finansborgarrådet Anna König Jerlmy (M) inledde gruppledardebatten med att säga att den grönblå majoriteten är stark, och att Stockholm ska vara ledande i det globala klimatarbetet. Men hon anknöt också till gårdagens skjutningar i Strasbourg och tog upp de många skjutningarna i Stockholm.

– 2017 var ett rekordår när det kommer till skjutningar i Stockholm och det ser 2018 också ut att bli. Vi trygghetssatsar eftersom vi måste, och eftersom det är vårt ansvar, sa König Jerlmyr.

 

”Eniga om att ingenting göra”

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) följde upp och menade att Stockholm blivit en tryggare stad med minskade klyftor de senaste fyra åren. Hon tog också upp vikten av klimatarbete och riktade kritik mot ombildningar i allmännyttan och stoppade bostadsplaner.

– Den nya majoriteten står handfallna och är bara eniga om att ingenting göra. Det är farligt för Stockholm, säger Wanngård.

Här är fyra av de hetaste ämnena i debatten:

Ombildning och utförsäljning

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) har varit tydlig med att han vill ombilda hyresrätter i ytterstaden till bostadsrätter. Efter valet har han öppnat för att även kan bli aktuellt med försäljningar av allmännyttans fastighetsbestånd.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har alla varit mycket kritiska till den nya inriktningen för bostadspolitiken.

– Det minskar inte segregation och utanförskap, har oppositionsborgarrådet Jan Valeskog sagt till Mitt i.

Höjda p-böter

Trafiken kommer säkert väcka liv i debatten. Inte minst frågan om p-böter. Den grönblå majoriteten räknar med att dra in 85 miljoner kronor extra under 2019 genom höjda p-böter. Socialdemokraterna har riktat hård kritik mot förslaget.

Dyrare hemtjänst och äldreomsorg

Taket för hur mycket en pensionär ska behöva betala för äldreomsorg och hemtjänst vill de grönblå partierna höja. Som mest kan det röra sig om 3 228 kronor per år.

Oppositionen har varit kritisk och pekat på att svaga grupper drabbas medan äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) försvarat förslaget.

– Gör man inte det här riskerar man att äldreomsorgens finansiering urholkas, har han sagt till Mitt i.

Mindre förskola för barn till föräldralediga

Under den förra mandatperioden införde de rödgrönrosa partierna rätt till 40 timmars förskola för barn till föräldralediga. Alliansen var kritisk redan då och har nu beslutat att reducera tiden i barnomsorgen till 30 timmar.

– Det är bara att beklaga att de styrande inte vill utveckla förskolan, dundrade oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) efter beslutet till Mitt i.

De grönblåa partierna å sin sida poängterar ofta att de har förskolepersonalen med sig i frågan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.