ANNONS

Budgeten svajar i Västerorts skolor

Elever sitter i ett klassrum och skriver på papper.
Västerortsskolor kämpar med att hålla budgeten i balans.
Vissa skolor i Västerort har sparat i ladorna medan andra går in i 2018 med rejäla underskott. Läs vad rektorerna säger och kolla in hur det går för en skola nära dig.
ANNONS

Av tjugosju skolor som Mitt i Västerort har undersökt, är det fyra grundskolor som kommer att påbörja 2018 med underskott. Det är inte bra, säger Malin Eriksson, ekonomidirektör på utbildningsförvaltningen.

– Totalt femton skolor i staden som använt överskott från tidigare år, går back in i budgetåret 2018. De måste se över hur de ska minska sina kostnader och skicka in åtgärdsplaner på hur det ska gå till, säger hon.

”Femton skolor i staden som använt överskott från tidigare år, går back”

De skolor som ligger på minuskonto i Västerort är Höglandskolan, Mariehällskolan i Bromma och  Askebyskolan och Knutbyskolan i Spånga/Tensta-Rinkeby. Rektor Lena Hellström på Knutbyskolan i Rinkeby säger att hälften av skolans budget kommer från tilläggsanslag som ska kompensera för socieoekonomiskt utsatta områden.

– Staden gjorde omräkningar av tilläggsanslaget där vi fick mindre pengar än beräknat. Enda sättet att minska våra kostnader, är att minska på personal och det kan man inte göra mitt i ett kalenderår, därav minusbudgeten. Nu i sommar har vi minskat fyra till fem tjänster, omorganiserat och plockat lite i administrationen och någon assistent. Men vi minskar inte lärartätheten eller ökar klasserna. Vi kommer ha fortsatt god kvalité i verksamheten, säger hon.

”Enda sättet att minska våra kostnader, är att minska på personal”

I hela Stockholms stad är det 48 kommunala grundskolor som beräknas ha ett minusresultat vid årets slut 2017. Flertalet av skolorna har ett överskott från tidigare år i resultatfonder som de kan använda för att täcka upp underskotten. Nio av Västerortsskolorna beräknas ligga back 2017. Alviksskolan har enligt beräkningarna ett underskott på nära tre miljoner, men har samtidigt god ekonomi med hjälp av överskottet från tidigare år, med 5,7 miljoner in i 2018 års budget.

”Lärarlyftet och förstlärarreformen innebär ökade personalkostnader, men skolpengen höjs inte”

Jennie Forsberg, Administrativ chef på Alviksskolan säger att de har en omfattande verksamhet.

ANNONS

– Förra terminen kanske vi hade något för hög personaltäthet, men nu har vi växt i vår kostym. Vi har grupper med speciella behov, nyanlända och hörselelever som behöver extra handledning och specialundervisning. Lärarlyftet och förstlärarreformen innebär ökade personalkostnader, men skolpengen höjs inte. Vi har sparat i ladorna, för att kunna använda vid svårare tider. Det är viktigt att satsa på att eleverna ska nå målen och få de extraresurser de behöver, säger hon.

Oppositonsborgarrådet Lotta Edholm (L) anser att att skolpengen är för låg.

– De rödgrönrosa partierna har gått fram med den lägsta uppräkningen per elev på tolv år.

Malin Eriksson bekräftar att skolpengen varit ovanligt låg för 2017 och inte motsvarar den löneökning som skolorna haft. Olle Burell (S), skolborgarråd anser inte att det beror på skolpengen.

– Vi har den högsta skolpengen i Sverige och stadens totala skolbudget går plus med 20 miljoner. Förvaltningen kommer hjälpa de skolor som behöver det. Oppositionen vill gärna skrämma föräldrar och ropa att ”Vargen kommer”, säger han.

Kan du garantera att det inte blir stora nedskärningar som drabbar eleverna?

– Det ska inte bli färre lärare i klassrummet, nej, säger Olle Burell.

Läs hur din skola i Västerort ligger till.


Västerortsskolornas budgetsiffror

I kolumnerna visas vilken budget de enskilda skolorna i västerort har, samt 2016 och 2017 års resultatberäkning av budgeten. I den sista kolumnen visas resultat som skolorna beräknas ha med sig in i 2018 års budget, efter att de tagit del av resultatfonder, som är överskott från tidigare år.

Bromma

Hässelby-Vällingby

Spånga-Tensta/Rinkeby-Kista

Källa: Stockholm stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.