ANNONS

Budgetkaos under måndagen – beslut om budgeten skjuts upp

I dag måndag skulle fullmäktige ha beslutat om Haninge kommuns budget för 2017 – men allt skjuts upp till måndag 20 juni, till ett extrainsatt budgetfullmäktige. Samarbetskoalitionen (S, MP och C) minoritetsåterremitterade budgetärendet på yrkande av kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S).
ANNONS

Det var efter att trepartialliansen (M, KD och L) gjort justeringar i sitt budgetförslag inför måndagens budgetfullmäktige, som kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S) yrkade på minoritetsåterremiss vilket också samarbetskoalitionen röstade för. Man menar att man inte haft möjlighet att ta ställning till förändringarna i trepartialliansens trepartiförslag. Känslorna var starka i fullmäktigesalen under måndagen.

– Meeri Wasbergs beteende är ren lekstuga. Nu får ledamöterna ställa in sin semester för ett extra fullmäktige och skattebetalarna får stå för fler onödiga kostnader, säger oppositionsrådet och trepartialliansens Martina Mossberg (M).

Marie Litholm, gruppledare i KD, medger att det var ett misstag att det nya förslaget inte fanns uppkopierat till alla ledamöter, men tycker att det hade gått att avgöra budgeten ändå.

– Samarbetskoalitionen ville varken ajournera ärendet, det hade tagit tio minuter att gå igenom våra förändringar, eller ta det på septemberfullmäktige. Jag kan bara spekulera i att man hoppas att det kan vara ledamöter på semester nästa måndag och tomma platser, och därmed hoppas att vinna budgetomröstningen då, säger hon.

Men Meeri Wasberg (S) hävdar att fullmäktigeledamöterna måste få tid att läsa budgetförslaget för att kunna ta ställning, och att man därför återremitterade ärendet.

– Kommunfullmäktige är Haninges högst beslutande organ och måste ta välinformerade beslut för kommunens bästa, särskilt när det gäller en så stor fråga som kommunens budget, säger hon.

Men Tobias Hammarberg, gruppledare i L, säger att detta bara är ett svepskäl från Meeri Wasberg.

– Jag tycker detta är ett hutlöst agerande av henne. De små rättelser vi lämnade in kräver inte ett kostsamt extrainsatt fullmäktige. Det är bara ett ansvarslöst fulspel, säger han.

Blocken gör helt olika tolkningar av de nya förslagen som presenterades på måndagen. Socialdemokraterna menar att trepartialliansens ändringar i investeringsbudgeten rör 50 miljoner kronor, bland annat en 40-miljonersändring av stadsbyggnadsnämndens medel.

ANNONS

Marie Litholm håller inte med.

– Våra förändringar var dels att vi lade 2,7 miljoner kronor extra till kommunstyrelsen vilket förstås leder till justeringar i resultatet, dels att vi ökade investeringsbidraget för externt drivna skolor från 3 000 kronor till 6 000 kronor, vilket samarbetskoalitionen också föreslår. Det hade tagit 10 minuter att gå igenom detta, säger Marie Litholm (KD).

Budgetfullmäktige inleddes klockan 13 under måndagen, men själva budgeten blev alltså framskjuten och i stället fortsatte vanliga fullmäktige utan måndagen.

Våren 2015 blev den lokalpolitiska krisen ett faktum i Haninge, sedan SD och de två politiska vildarna i allt större grad börjat stötta oppositionen. Oppositonens (M, KD och L) budget vann också över samarbetskoalitionens 2015 och sedan dess har S, MP och C behövt styra på oppositionens budget, trots krav från Moderaterna på extraval. I dag, måndag, skulle det avgöras vilken budget som ska gälla för 2017.

Men nu blir det alltså ett extrainsatt budgetfullmäktige på måndag 20 juni i stället.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.