ANNONS

Budgivningen om Sollentunahems lägenheter i Rotebro har startat

Sollentunahem säljer 538 lägenheter i Rotebro, här Kung Hans väg
Kung Hans väg i Rotebro. Här ligger cirka 140 av de 538 lägenheter som Sollentunahem säljer i en första etapp.
538 lägenheter i Rotebro är den första etappen av tre när cirka 2000 av Sollentunhems hyresrätter ska säljas till privata bolag.
Och nu är budgivningen igång.
Styrelsen i Sollentuna Stadshus AB har gått igenom de bud som kommit in och på tisdag ska man träffa de budgivare som har gått vidare.
ANNONS

– Jag kan inte säga hur många bud som har kommit in, det är sekretess, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd och suppleant i SSAB:s styrelse.

Socialdemokraterna har hela tiden varit emot majoritetens beslut att sälja omkring 2 000 av Sollentunahems lägenheter.

Nu startar utförsäljningarna av 2000 hyresrätter i Sollentunahem

– Vi tycker inte att det är bra för kommunen ekonomiskt. Och det skapar otrygghet hos hyresgästerna, och risk för hyreshöjningar, säger Joakim Jonsson.

”Här försvinner över 500 lägenheter”

Dessutom innebär en försäljning att hyresrätterna fördelas till de som står i den nya ägarens kö, inte till folk i Sollentunahems kö, förklarar Joakim Jonsson.

– Det är jättemånga i bostadskön nu. I Helenelund tar det tolv år att få en lägenhet. Här kommer över 500 lägenheter att försvinna. Vi föreslog att det borde vara ett villkor i försäljningen att lägenheter går till Sollentunahems kö, det borde vara i Sollentunas medborgares intresse, men Moderaterna ville inte ha för snävt reglemente för de var rädda att inte få in tillräckligt många bud i så fall, säger han.

Långsiktigt ägande ett krav

De krav som ändå finns på det bolag som köper Sollentunahems hyresrätter är bland annat att det ska ha finansiell styrka, ett välrenommerat varumärke, och kunna visa upp referenser från tidigare ägande av liknande fastighetsbestånd.

Dessutom ska köparen vara långsiktig och redogöra för en affärsstrategi för ett ägande utifrån ett perspektiv på 15–20 år.

ANNONS

Kan inte stoppa vidareförsäljning

Men så sa man även inför försäljningen av hyresrätter i Tureberg till Wallenstam för några år sedan, och de har redan bytt ägare flera gånger sedan dess.

Tyskt riskkapitalbolag köper Hemblas 454 lägenheter i Tureberg

– Problemet är att vi inte har laglig möjlighet att säga nej om de hittar en köpare och säljer vidare redan efter ett eller ett par år. Det är detta som många forskare har kritiserat, att bostäder har blivit en handelsvara, säger Joakim Jonsson.