Ett litet uppbåd av kommunpolitiker, ansvariga tjänstemän, företaget som hyr ut betesdjuren, lokala medier och inte minst entusiastiska sexåringar från Hagvidsons förskola hade slutit upp för att bevittna händelsen.

Det andra året som kommunen låter asiatiska vattenbufflar gå och beta på en strandäng i Björkby-Kyrkvikens naturreservat. Den här gången får fyra stycken bo i hagen. Korna Maud och Elna känner säkert igen sig, eftersom de gick på grönbete i närheten förra året. I år har de sällskap av tjurkalvarna Billy och Nemo.

Biologisk mångfald

– Det är spännande och ett roligt grepp som ger Vallentunaborna ett mervärde. Bufflarna blir något att titta på men det har också positiva effekter för den biologiska mångfalden. Kanske levde de inte riktigt upp till alla förhoppningar om att äta vass förra året. Vi får hoppas att de går ett bättre jobb den här vändan, skojar kommunstyrelseordförande Johan Skog, (M).

Bufflarna har i år även i uppgift att beta sly och, förstås, gräs.

Fler arter

– De gör väldigt fint arbete, säger parkingenjör Dan Winnansson. Framför allt får vi en helt annan vegetation när de har gått här och betat än när vi själva slår av gräset.

Exakt vilka djur och växter som gynnas är inte klarlagt. Men kommunen hoppas att vadarfåglar, grodor och mer sällsynta växter ska trivas.

– Sen får man göra en inventering och se vilka arter som trivs här. Det vet vi inte i dag. 

Skutt och saltsten

Bufflarna gjorde sig snabbt hemmastadda i hagen och den minsta kalven skuttade upprymt runt de andra djuren medan de vuxna korna tog det lugnare och hittade en saltsten att slicka på.

Efter en stund blev det dags för Naturgruppens djurtransport göra ännu en vända till Ekerö och hämta upp ett tiotal får, som ska få gå och beta lite längre upp i backen. Dagen därpå kom även några bohuskor som ska gå i en hage intill.

Mata inte djuren

Kyrkängens besökare kommer att möta en hel del djur i sommar. Men det gäller att ta det försiktigt. Att mata dem är förbjudet och man får inte gå in i hagen.

Onekligen bidrar bufflarna till att förstärka Vallentunas framtoning som naturnära och lantligt. Och ryktet om bufflarna tycks ha spritt sig.

– Jag blev kontaktad av bekantas bekanta i Gävle som frågade hur länge bufflarna ska gå här eftersom de har vägarna förbi. Det finns ett stort medialt värde dem, säger Johan Skog.