Min lokala hjälte

Bugg har försenat flera utredningar

En bugg i SKL:s register har gjort att misstänkta personer i registret inte har kopplats ihop med dna från brottsplatser.
En bugg i SKL:s register har gjort att misstänkta personer i registret inte har kopplats ihop med dna från brottsplatser.
För snart sju år sedan polisanmälde en 18-årig kvinna att hon våldtagits i en taxi vid ett skogsområde nära Nacka sjukhus. Först nu i juni greps en misstänkt man. En bugg i SKL:s datasystem ligger bakom flera fall av långa utredningstider.

Kvinnan som i augusti 2006 polisanmälde att en taxiförare våldtagit henne i ett skogsområde nära Nacka sjukhus har nu fyllt 25 år. I förra veckan fick hon besked om att en misstänkt taxiförare gripits och häktats i väntan på att polisens utredning ska bli klar.

Förklaringen till att det dröjt så länge är att Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) haft en bugg i sitt register, som gjort att nära var hundrade person i registret inte kopplats ihop med dna från brottsplatser.

Polisen som utreder den misstänkta våldtäkten i Nacka, Örjan Samuelsson, säger att det är olyckligt att SKL tar så här lång tid på sig.

– I värsta fall hade den här mannen kunnat begå fler liknande brott, utan att vi hittat honom.

Enligt Anna Granlund, chef för SKL:s typnings- och registergrupp, har buggen funnits i SKL:s datasystem i minst sex år. Felet upptäcktes i vintras, av en slump. Dna som borde ha fått en träff i registret, fick ingen.

Upptäckten ledde till ett större utredningsarbete. Under våren har SKL identifierat inte mindre än 39 fall där man aldrig fick någon träff, trots att personens dna fanns i registret. Den tidigaste missen är från 2006. Den senaste från 2012.

Det stora flertalet av de missade träffarna berör vardagsbrott, som inbrott och skadegörelse. Men i åtta fall handlar det om grova våldsbrott. Den misstänkta våldtäkten i närheten av Nacka närsjukhus är ett av brotten.

Taxiförarens dna hamnade i SKL:s register vintern 2006, då han greps misstänkt för misshandel. Eftersom SKL redan hade dna från sperma efter våldtäkten i augusti samma år, hade det kunnat leda till att brottet klarats upp inom ett halvår.

Anna Granlund beklagar det som hänt.

– Tyvärr tog det väldigt lång tid innan vi upptäckte de här felen. Vi gör riskanalyser med jämna mellanrum, men det här förutsåg vi tyvärr inte, säger Anna Granlund.

Örjan Samuelsson tror att utredningen om våldtäkt inom kort kommer att leda till åtal.

– Mycket gjordes ju redan 2006, så det här kan gå snabbt, säger han.

I värsta fall hade den här mannen kunnat begå fler liknande brott, utan att vi hittat honom.Örjan Samuelsson, nacka- polisens utredare

Fakta

Åtta grova brott kan klaras upp

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) hade i förra veckan dna från 126 624 personer i sitt register.

Från 2006 till mars 2012 hade nära var hundrade person i registret en bugg på sig som gjorde att de inte kopplades ihop med dna från misstänkta brott.

Under 2012 uppdaterades SKL:s programvara och efter det har felet inte återkommit.

I hela Sverige kan nu åtta våldsbrott komma att klaras upp. Fem av dem, fyra våldtäkter och ett rån, har skett i Stockholmsområdet.

Källa: SKL