ANNONS

Så vill de få bukt med stöket i Edsberg

Personalen på ICA Edsberg ska börja nattvandra. Fr v: Ellen, Malin, Johanna och Jocke.
Personalen på ICA Edsberg ska börja nattvandra. Fr v: Ellen, Malin, Johanna och Jocke.
Fler väktare och nattvandrare - men även fria tider i idrottshallarna och höjda åldersgränser på fritidsgårdar.
Det är några saker som kommunalrådet Magnus Ramstrand (KD) är beredd att pröva för att få bukt med stöket i Edsberg.
ANNONS

Den 18 april besökte Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och brottsförebyggande rådet, Edsberg och fritidsgården Ringen tillsammans med kommunens brottsförebyggare Anna-Karin Sundén – för att lyssna och prata om läget i Edsberg.

– Det som fick mig att agera var mamman som skrev på Facebook att föräldrar blivit uppmanad att hämta sina barn efter träningarna i Edsbergshallen. Jag vill att våra idrottshallar ska vara trygga miljöer, och tar det här på stort allvar, säger han.

 

LÄS MER: Stöket har eskalerat i Edsberg

 

Vad fick du höra?

– Det är väldigt olika bilder som kommer fram. Vissa har inte har inte märkt av någon oro, medan andra har det. Jag pratade med några föräldrar som är riktigt förbannade över utvecklingen i Edsberg, de tycker att den här gruppen av ungdomar har ”tagit över torget”, berättar Magnus Ramstrand.

Magnus Ramstrand, KD, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och kommunalråd i Sollentuna kommun.

Vad gör ni åt detta just nu?

ANNONS

– På kort sikt kommer vi stärka upp närvaron i Edsberg, till exempel genom att låta vårt bevakningsbolag rondera oftare. Under kvällen (den 18 april, reds anm) rekryterade vi också fyra nya nattvandrare. Att kommunen och polisen ska vara mer synliga på offentliga platser där ungdomar rör sig är ett av våra medborgarlöften, säger Magnus Ramstrand.

Och på längre sikt?

– Det finns förslag om att höja åldersgränserna på fritidsgårdarna och det är något vi behöver titta på. En annan möjlighet är att boka upp lite mer fria tider i idrottshallen för de som bara vill lira lite fotboll, utan att bli medlem i en förening. På det stora hela ser jag en positiv utveckling och känner mig hoppfull, säger Magnus Ramstrand.

Enligt flera personer vi pratat med har en eller ett par av ungdomarna som stökar blivit avstängda från fritidsgården. Finns det inte en risk att man flyttar problemet genom att göra så?

– Antingen har man regler eller så har man det inte, någonstans måste man sätta gränser. Och följer man inte de regler som gäller på en gård är det inte konstigt att den personen stängs av, säger Magnus Ramstrand.