Här bullar bagarna upp – med 1300 kanelbullar

Rami Shaao, Fadi Barisho och Ali Buzorgi gick upp mitt i natten för att börja baka.
Rami Shaao, Fadi Barisho och Ali Buzorgi gick upp mitt i natten för att börja baka.
I dag firas Kanelbullens dag och för bagarna är det en av årets stora högtider. På Näsbydals bageri har det varit full fart sedan långt innan gryningen för att hinna klart.

När de flesta andra Täbybor låg och sov stod Ali Buzorgi, Rami Shaao och Fadi Barisho och bakade inför en av årets stora högtider för landets bagerier – nämligen kanelbullens dag.

– Vi började jobba klockan tre i natt, säger Ali Buzorgi på Näsbydals Stenungsbageri.

”Vi började jobba klockan tre i natt” – Ali Buzorgi

När Mitt i Täby kommer på besök är det ganska lugnt på bageriet, men titt som tätt springer det in kunder som köper på sig ett gäng bullar innan de kilar tillbaka till jobbet.

– I år infaller kanelbullens dag på en vardag vilket är väldigt bra. Många kommer in och köper bullar till sina kollegor och sen har vi många företag som bjuder sina anställda. Faller kanelbullens dag på en helg blir det ingen mer fart än vanligt, säger Fadi Barisho, som äger bageriet.

Fadi Barisho har bakat omkring 1300 kanelbullar inför den stora dagen. Foto: Erik Lejdelin

Han berättar att de en vanlig dag bakar omkring åttio kanelbullar – men en dag som denna bakar de hela 1 300 stycken.

– Det är väldigt roligt. Det är fin tradition vi har i Sverige, säger han.

Fadi Barisho jobbade tidigare på ett annat bageri men han kände att han ville börja med något eget – och den första juli i år fick han ta över bageriet.

– Jag gillar området, det bor mycket pensionärer här och de gillar ju att fika, säger han och skrattar.

Det går inte att fuska med ingredienserna säger bagaren Fadi Barisho. Foto: Erik Lejdelin

Hur får man till en riktigt god kanelbulle?

– Det går inte att fuska. Vi kör med riktigt svenskt smör och riktig mjölk. Sen ska de penslas innan de får sola i ugnen i femton minuter ungefär, sen är det bara att äta.