ANNONS

Kanelbullens dag blir allt viktigare för Haninges bagerier

Ted Malon och Thomas Montenegro tar in fem extra i personalen inför fredag.
Ted Malon och Thomas Montenegro tar in fem extra i personalen inför fredag.
På Bagarstugan i Västerhaninge väntas man sälja kanelbullar för närmare 160 000 kronor under fredagen.
Kanelbullens dag blir allt viktigare för Haninges bagerier.
– Det blir fyra fem gånger mer pengar än en vanlig dag, säger Ted Malon på bagarstugan.
ANNONS

Nybakta varma kanelbullar och ett glas mjölk. För många av oss är det en höjdpunkt som slår ut det mesta.

Och sedan 20 år tillbaka firas Kanelbullens dag stort runt om i svenska hem och arbetsplatser.

Under fredagen är det dags.

Inne på TM Bagarstuga i Västerhaninge centrum väntas man sälja minst 5 000 kanelbullar.

– Vi tar 31 kronor för våra bullar, säger Thomas Montenegro.

På Hemköp kostar de fem kronor?

– Det stämmer. Men det går inte att jämföra kvaliteten. Varorna vi köper in kostar pengar. Jag skulle säga att vi ligger lite över genomsnittliga priset i Haninge.

Jag har precis fått lön. Då kan man unna sig en kanelbulle och en varm choklad

ANNONS

Lukas Gador, 17

Inne på bagarstugan finns den typiska hemkänslan som gjort bageriet känt genom åren.

De avlånga fikaborden och den långa träskänken där kunderna hämtar bestick och kaffe finns kvar.

Fakta

Kanelbullens dag – inte så gammal som man tror

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober i Sverige och Finland, instiftad av Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet 1999.

Syftet med kanelbullens dag var dels att öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin efter somrarna som ofta är svaga för bageribranschen, samt att få folk att baka mer hembak.

Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle.

Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.

Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

 

Källa: Mitt kök

 

Lukas Gador sitter på Bagarstugan och mumsar på en kanelbulle. "Det är favoriten".

 

En av de på bagarstugan som sitter och hugger in på just en kanelbulle är Lukas Gador, 17, som brukar sitta och plugga härinne på eftermiddagarna.

Vi har bagaren på plats hela dagen om det finns behov

Jonna Fleischanderl på Wofflans bageri, Kolartorp i Haninge

– Jag har precis fått lön. Då kan man unna sig en kanelbulle och en varm choklad. Men jag äter bullen långsamt, skrattar Lukas som är en av många som trängs om borden på bagarstugan.

Är kanelbulle favoriten?

– Ja, solklart. Men det ska vara varm choklad till.

Vi frågar Thomas Montenegro om hemlighet bakom en riktigt bra kanelbulle:

– De ska vara mjuka och fylliga, med mandelmassa blandad med kanel. Och riktigt smör är viktigast av allt.

Jonna och Wofflan Fleischanderl på Wofflans i Kolartorp i Haninge.

Jonna och Wofflan Fleischanderl på Wofflans i Kolartorp i Haninge.

Här är några andra ställen runt om Haninge som också blivit kända för sina kanelbullar:

Myrans bageri och catering, Länna industriområde

Ica Maxi Haninge, Söderby

Wofflans stenugnsbageri, Kolartorp

– Vi är superduperpeppade och jätteglada att vi redan blivit kända för kanelbullarna. Men vi öppnade ju först 18 december 2018, så detta blir faktiskt vår första Kanelbullens dag i Haninge, säger Jonna Fleischanderl på Wofflans.

– Vi hoppas kanske sälja 200-300 bullar. Vi har bagaren på plats hela dagen om det finns behov.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.