De bullar upp för kanelbullens dag: ”Säljer 5 000”

Eva Han och Myran Alenskog på Myrans bageri i Länna .
Ewa Han och Myran Alenskog på Myrans bageri i Länna .
Bagerierna i Haninge och Huddinge jobbar för högtryck inför en av årets mest lönsamma dagar. På Ica Maxi i Haninge väntas över 5 000 kanelbullar säljas.

Nä, vi svenskar tröttnar inte på våra kanelbullar, och i Haninge och Huddinge verkar folk ha järnkoll på torsdag.

Då är det Kanelbullens dag.

– Dagen är lika hysterisk som Fettisdagen och Lucia. Jag säljer 50 kanelbullar en vanlig dag. Men på torsdag säljer vi 2 000–2 500, säger Myran Alenskog på Myrans bageri i Länna industriområde.

Hon har bakat åt flera av handlarna på Södertörn, men öppnade egen butik igen 2016.

Myran Alenskog använder en pizzaugn för att få den perfekta stunsen i bullarna.

Myran Alenskog använder en pizzaugn för att få den perfekta stunsen i kanelbullarna.

Det har gått bra. Riksdagen är en av kunderna, och Myran har blivit poppis bland kanelbullsfantasterna.

Vad är hemligheten bakom dina kanelbullar?

– Jag använder pizzaugn, inte varmluft. Bullarna får inte bli torra. Och så ska det vara rikligt med kanel och fyllning. Jag bakar för att det ska bli gott – inte för att det ska vara billigt, säger Myran.

Vadå, smakar det så kostar det?

– Ja, faktiskt. Jag tar 25 spänn för kanelbullarna men i stan kan de ju kosta 45.

 

Riktigt bra råvaror, riktigt smör och mycket fyllning.

Erika Lundgren berättar hemligheten bakom bullarna på Ica Maxi i Haninge

Och era bullar är godast?

– Ja, faktiskt. Det finns flera som tyvärr säljer för torra kanelbullar. Men inte vi.

När Mitt i ringer runt till butiker och bagerier, så finns det de som räds en anstormning och inte vill göra någon stor grej av Kanelbulle-dagen.

Men inte Myran.

– Jag hade gärna sett Kanelbullens dag året runt. Det är ju en riktig dag. Inte som kladdkakans dag, säger Myran.

Även Ica Maxi i Haninge är kända för sina kanelbullar. 12 personer jobbar i bageriet och de är taggade till tusen.

Även tårtor förbereds och konditorn Erika Lundgren jobbar med någon röd bärig historia för tårtor i köket.

Erika Lundgren på Ica Maxi Haninges bageri jobbar för fullt.

Erika Lundgren på Ica Maxi Haninges bageri.

En vanlig torsdag säljer de bara drygt 100 kanelbullar. Men på torsdag kommer över 5 000 att säljas. Bara Fettisdagen, Mors dag och fars dag når upp till det.

– Gud, det är sådan skillnad. Det är otroligt, säger Erika, som jobbat här i tre år.

Vad är hemligheten bakom era kanelbulle?

– Riktigt bra råvaror, riktigt smör och mycket fyllning.

Jag antar att era bullar är bäst?

– Ja, men det är dem helt klart, säger Erika och skrattar.

– Nämen, vi bakar allt från grunden och kanelbullarna blir väldigt saftiga.

Tröttnar vi svenskar aldrig på fika?

– Nej, vi är ett fikande folk och det minskar inte. Folk kommer ju hit till bageriet från morgon till eftermiddag och handlar.

Erika Lundgren med en plåt nygräddade kanelbullar. Det kommer bli mer av den varan de närmaste dagarna...

Erika Lundgren med en plåt nygräddade kanelbullar. Det kommer bli mer av den varan de närmaste dagarna…