ANNONS

Mycket buller – då gör Danderyd egen mätning

Utökad trafik på Roslagsbanan och mycket trafik på E18 upprör Danderydsbor.
Utökad trafik på Roslagsbanan och mycket trafik på E18 upprör Danderydsbor.
Både E18 och Roslagsbanan går genom Danderyd. Nu ska kommunen göra egna bullermätningar för att både kunna hantera och minska det störande och hälsoskadliga bullret.
ANNONS

Danderyds kommun kommer att göra egna mätningar av bullret från Roslagsbanan och E18. Detta efter ett beslut av kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslutet togs efter ett förslag av Anders Bergstrand (M) och Elvy Svennerstål (L) och är ett gemensamt beslut av den sittande majoriteten M, L och Kd.

– Vi vet att det buller som kontinuerligt sköljer över kommunen är ett stort irritationsmoment för våra invånare och att det kan vara hälsovådligt även om det inte överallt överskrider de gränser som miljöbalken ställer upp, säger ordförande Anders Bergstrand (M) i ett pressmeddelande.

Buller påverkar hälsan

Det som har legat till grund för bullerskyddsåtgärder på Roslagsbanan bygger på SL:s teoretiska modeller. Danderyds kommun litar inte på att de mätningarna är korrekta och gör nu egna mätningar för att ha en säker grund för bullerarbetet.

Buller ökar negativa effekter på hälsan och många aspekter på ljud måste beaktas för att få korrekta mätresultat som ligger inom gällande gränsvärden.

Hjärtefråga för oss Liberaler i Danderyd

– Att minska hälsovådligt trafikbuller är en hjärtefråga för oss Liberaler i Danderyd, och jag är oerhört glad för detta beslut. Först med mätresultat baserade på den senaste teknikens mätmetoder vet vi med säkerhet om riktvärdena håller 
eller om fler bulleråtgärder behövs, säger Elvy Svennerstål (L).

Flera mätningar ska göras

Mätningar kommer att utföras på utsatta platser längs Roslagsbanan och E18 så som bostäder, förskolor, skolor och rekreationsområden.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden menar att det måste till krafttag för att komma tillrätta med det hälsovådliga bullret och ser gärna att arbetet kommer igång så snart som möjligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.