Buller från helikoptrar stör i Spånga

Kan det vara polishelikoptrar som stör kvällsfriden i Spånga?
Kan det vara polishelikoptrar som stör kvällsfriden i Spånga?
Helikoptrar över Spånga stör friden.

Det senaste året har flygningarna ökat rejält, enligt flera Spångabor.

Många Spångabor har tvingats vänja sig vid buller. Järnväg, bilar och flyg till och från Bromma bidrar till att skapa oväsen i stadsdelen. Sedan en tid tillbaka har dessutom fler helikoptrar börjat flyga här, enligt flera Spångabor.

En av dem som störs av helikoptertrafik är Pernilla Becker som bor i Sundby.

– Det är ofta helikoptrar som flyger på kvällstid, ofta efter nio-tio på kvällen. Och de åker inte bara förbi, utan stannar länge i området, säger hon.

Eftersom helikoptrarna flyger när det är mörkt är det svårt att se vad det är för typ av helikoptrar, säger Pernilla Becker.

På Bromma flygplats finns flera privata helikopterbolag, men de flyger sällan kvällstid. Och enligt Ulf Wallin, pressansvarig på Bromma flygplats, finns inget som tyder på att de skulle ha börjat flyga mer över Spånga.

Troligtvis rör det sig därför om polishelikoptrar. Kicki Randmael – som bor i Bromsten – säger att hon ofta ser polisens helikoptrar där. Och enligt Gunilla Åsberg, tidigare Bromstensbo, kändes det ibland som om polishelikoptern stod över deras hus varannan dag.

Bengt Grönlund är chef för polisflyget. Han säger att det mycket väl kan vara polishelikoptrar som flyger över Spånga.

– I vissa fall är det säkert våra helikoptrar som är i området, även om det inte alltid är vi. De senaste åren har vi blivit mer aktiva och flyger över hela Stockholm, det ingår i vårt jobb. Men generellt flyger vi aldrig under 500 meters höjd. Det betyder visserligen inte att det inte låter, men det ska förhoppningsvis inte vara väldigt störande.

Enligt Bengt Grönlund är de bullrande helikoptrarna ett nödvändigt ont i brottsbekämpningen.

– Vi kan vara snabbt på plats och har en helt annan överblick jämfört med enheterna på marken. Det är till stor nytta vid exempelvis efterföljanden.

Pernilla Becker tycker att helikoptrarna stör, men säger också att hon har mer förståelse för bullret om det är polisen som står för det.

– Då är det ju i alla fall till nytta, jämfört med om någon bara är ute och nöjesflyger, säger hon.