Nacka port skulle bli Nackas landmärke och Stockholms högsta bostadshus. Två skyskrapor på 40 respektive 30 våningar – uppåt 126 meter höga – med plats för 250 lägenheter och 380 arbetsplatser skulle byggas i Sickla intill den kulturhistoriskt värdefulla färgfabriken Klinten.

Men bilarna från Sicklavägen, Värmdövägen, Värmdöleden och tågen från Saltsjöbanan och tvärbanan blev för mycket. Sedan 2022 har Nacka kommun och bostadsbyggaren Balder tvingats pausa planerna eftersom bullernivåerna blir för höga.

– Tråkigt att det inte går att genomföra som det var ritat i området. Dels skulle det signalera porten till Nacka. Det var en plats som är lämplig att bygga på höjden och få in många bostäder på en begränsad yta. Men bullerlagstiftningen är väldigt hård, säger kommunalrådet Johan Krogh (C).

”Gör ett omtag”

Än finns inget nytt förslag att presentera.

– Nu gör vi ett omtag i hela planarbetet. Balder och kommunens planenhet ser över vad som är lämpligt och vad som går att tillskapa, säger Johan Krogh.

När finns ett nytt förslag?

– Jag tror inte att vi kommer att hinna med det under hösten.

Han hoppas fortfarande på två höghus. Frågan är hur höga de kan bli.

– Det är svårt att svara på i vilken nivå man behöver kapa husen. Det är en helhetsbedömning. Hur bullernivåerna påverkar beror på byggnadens hela utformning inte bara på höjden. Det är inte bara att ta bort tre våningar så löser man problemet. 

Kan det bli så att det inte blir något hus alls?

– Jag är tämligen säker på att något kommer att byggas på platsen.

När kan spaden tidigast sättas i marken?

– Det får vi återkomma till. Troligen behöver vi ha ett nytt samråd eftersom det blir ett nytt förslag.

Balder kan inte heller svara på vad som ska byggas i stället eller när bygget kan komma i gång.

– Vi ser över projektet tillsammans med kommunen och arkitekt och kan i nuläget inte svara på några frågor vare sig om höjd, utseende eller innehåll. Någon gång runt sommaren 2025 hoppas vi kunna presentera en ny idé och något visuellt, säger Eva Jonasson, pressansvarig på Balder.