ANNONS

Bullerdom mot dagisbarn överklagad

Bild på lekredskap på förskolegård
Österåkers kommun har överklagat domen mot bullret från förskolan Neptunus.
Striden om förskolan Neptunus i Åkersberga är inte över. Nu hoppas Österåkers kommun att Mark- och miljööverdomstolen tar upp fallet.
ANNONS

– Ja, vi överklagade. Det är viktigt att få det prövat eftersom det kan få väldigt stora konsekvenser för den här och andra liknande förskolor. Den här typen av lokaliseringar är vanligt förekommande, säger Catrine Eckers, miljö- hälsoskyddsinspektör i Österåker.

Mitt i har tidigare berättat om domen i mark-och miljödomstolen då en privatperson som stört sig på stoj och lek från förskolan Neptunus fick rätt. Enligt domen visade mätningar att förskolan i bostadskvarteret på Västra Banvägen i Åkersberga var så bullrig att det kan påverka grannars hälsa.

Både kommunens och länsstyrelsens inställning har varit att barn låter och att verksamheten är viktig för samhället. Förskolan har dessutom funnits i bostadsområdet många år.

Österåkers kommun väntar nu på besked om Mark- och miljööverdomstolen tänker ta upp frågan. Enligt kommunen var den tidigare domen oklar. Den innebar att kommunen ska utreda bullret ytterligare, men Catrine Eckers tycker att man redan utrett tillräckligt.

Många andra kommuner har också visat intresse för domen, berättar hon. Detta eftersom Österåker är långt ifrån ensam om att tillåta förskolor i bostadsområden.

Grannen som klagat på förskolan önskar vara anonym. Han tror inte att Mark- och miljööverdomstolen kommer att bevilja prövningstillstånd.

– Jag tvivlar på att de tar upp det. Men jag vet inte hur kommunens överklagande ser ut. Det är inte mycket att säga om det, det får ha sin gång.

– De vill ha sin verksamhet och jag vill ha tyst i min lägenhet. 7.30 på morgonen är det liv utanför mitt sovrumsfönster, säger han.

– Man vet ju att buller är skadligt för hälsan.

ANNONS

Han säger också att han inte har något emot att dagiset blir kvar, bara han slipper störas och jämför med de bullerdämpande åtgärder som gjorts längs Roslagsbanan.

– Jag lämnar öppet för myndigheterna att komma med förslag till åtgärder.

Läs mer:

Dom kan stoppa dagisbarn utelek

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.