ANNONS

Bullerplank splittrar grannarna i ekobyn

Till slut skulle de boende i Understenshöjden få ett bullerplank mot Kärrtorps IP. Men bygges stoppades i sista stund – planket var för fult. Någon offentlig upphandling hade heller inte ägt rum.
ANNONS

Sedan nya Kärrtorps IP invigdes våren 2014 har många av de boende i ekohusen klagat på buller från matcher och träningar.

– Det har varit enorma påtryckningar från de boende, säger en tjänsteman vid fastighetskontoret.

För att så fort som möjligt tillmötesgå bostadsrättsföreningens önskemål snabbehandlade fastighetskontoret frågan. I mars 2015 gav kontoret grönt ljus till bygget av ett fem meter högt och 125 meter långt plank i grå plast. Byggstarten sattes till den 5 juni 2015.

– Vi försökte lösa det här så bra som möjligt. Tanken var att de boende skulle få en dräglig sommar, säger tjänstemannen på fastihetskontoret.

Men nu kom problemen. Det visade sig nämligen att fastighetskontoret brutit mot lagen om offentlig upphandling. Offerter från flera aktörer krävs för köp över 550 000 kronor. Tillsammans med monteringskostnaderna landade prislappen för bullerplanket på 1,1 miljoner kronor.

Varför gjordes ingen upphandling?

– Vi ville vara schysta mot bostadsrättsföreningen. Hade vi inte gjort en direktupphandling hade det försenat projektet i tre år.

Högsta chefen på fastighetskontoret, Åsa Öttenius, tillträdde i augusti.

– Självklart har vi för avsikt att följa lagen. Men jag har inte hela bilden klar för mig i det här fallet. Det jag har hört är att själva planket kostade 600 000 kronor. Sedan ska ju någon sätta upp det också.

ANNONS

Enligt Åsa Öttenius har förvaltningen generellt rätt att göra direktupphandlingar om det finns särskilda skäl.

– Man gör bedömningen från fall till fall.

Men turerna kring bullerplanket slutar inte där. Alla var inte nöjda med utformningen av bullerskyddet. Ett antal grannar som inte sitter i styrelsen överklagande till länsstyrelsen eftersom de ansåg att det grå plastplanket inte passade in i närheten av ekobyn som är ett ”noggrant och kärleksfullt planerat bostadsområde”.

– Det är tråkigt och olyckligt att invändningarna kommer så här sent i processen, säger Mathias Edstedt, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Nu ska han och hans grannar prata ihop sig en gång till. Bygget är lagt på is och bullerplanket står kvar hos tillverkaren.

– Nu kan det dröja ytterligare ett till två år innan det kommer upp, säger tjänstemannen vid fastighetskontoret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.