Bullret från t-banan kan stoppa flytande villor

20–40 flytande villor kan komma att guppa på Albysjön inom ett par år. Ett avtal finns mellan kommunen och företaget som bygger villorna.

Men t-banans buller kan sätta käppar i hjulet.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat siktar Botkyrka kommun på att anlägga ett nytt flytande bostadsområde i Fittja.

Enligt ett avtal som upprättats mellan kommunen och företaget Aquavilla kan det bli någonstans mellan 20 och 40 villor i storlekarna 72–175 kvadratmeter. Villorna ska antingen bli bostadsrätter ­eller äganderätter.

Nu ska förutsättningarna för bygget undersökas av båda parter.

– En aspekt är att villorna måste kunna tas in i Albysjön. Det är 5,3 meter mellan vattenytan och bron där E4 går, så villorna blir i en eller två våningar, säger Richard Bergström på Aquavilla.

Hur många villor det blir beror på flera saker, bland annat hur mycket av Albysjöns vattenyta de tar upp. Dessutom kan strandskyddet sätta käppar i hjulet, något som Richard Bergström hoppas ska lösas i och med att pirarna och bryggorna som villorna ska ligga vid blir öppna för allmänheten som ett slags promenadväg.

– Det ska inte se ut som vid en båtklubb, säger han.

Men den största risken för projektet är bullret från tunnelbanan när den kör över Albysjön till och från Fittja, det är både samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Nyberg (S) och Aquavilla överens om. Enligt Richard Bergström skulle en stor och dyr insats för att dämpa bullret kunna stoppa projektet.

Peter Nyberg menar att det kan finnas andra sätt att lösa problemet.

– Det kan påverka placeringen av villorna, hur de vänds, om man kanske kan ha en tyst sida. Men det är sådant som bullerutredningen nu får utvisa, säger han.

Aquavilla och Botkyrka kommun har diskuterat de flytande villorna i flera år och Peter Nyberg är nöjd med att nu ha ett ramavtal som spaltar upp vem som gör vad i arbetet med att få fram den detaljplan som beräknas vara klar om två år.

– Nu hjälps vi åt att lösa problemen som kan uppstå. Vi är väsentligt mycket närmare än vad vi ­varit tidigare, säger han.

Fakta

Fler nybyggen i norra Botkyrka

På Fittjaterrassen är alla 62 lägenheter nu inflyttade.

I Norsborg har inflyttning börjat i 50 nybyggda lägenheter och i vår står 16 radhus klara.

På Tegelängsvägen börjar försäljning av 19 villatomter i vår.

I Alby planeras nio tomter för villor på Rågången. Bygget har inte kommit igång än.