ANNONS

Bullrig sommar väntar i Vinsta

Maria Rydén, Trafikverkets delprojektledare, Förbifart Stockholm, Vinsta
Maria Rydén, Trafikverket. I bakgrunden sprängs ramptunnlar ut ner till Förbifart Stockholms huvudtunnel under jord vid Vinsta.
Spontning, bankpålning, sprängningar. Boende i Vinsta med omnejd kommer knappast att missa att arbetena med Förbifart Stockholm växlar upp i sommar.
– Vi bygger bullervallar, men det kommer att bullra och låta högt under hela sommaren, säger delprojektledaren Maria Rydén.
ANNONS

Vinstaborna har redan haft sin beskärda del av buller från utsprängningen av motorvägstunneln E4 Förbifart Stockholm det senaste åren.

Men det kommer mer.

Intensiv fas

För i sommar går arbetena över jord in i en intensiv fas. Bland annat ska Bergslagsvägen och cykelbanan intill breddas, två nya cirkulationsplatser ska byggas, en cykelpassage ska anläggas under Bergslagsvägen vid Coop och två nya gång- och cykelbroar ska byggas över Skattegårdsvägen respektive Bergslagsvägen.

För att stabilisera marken inför bygget av gång- och cykelbroarna behöver man utföra så kallad bankpålning. Det innebär att stål- och betongpålar slås ner i marken – och det kommer att låta rejält. Det kommer att pågå från juni fram till senhösten.

Vid bygget av cykelpassagen under Bergslagsvägen kommer man dessutom att använda sig av en annan teknik som låter högt och mycket: spontning. Det innebär att stora stålskivor slås ner i marken som ett mothåll för att hålla jordmassorna på plats när man schaktar sig ner.

Förbifart Stockholm, Vinsta, framtid

Så här är det tänkt att området ska se ut 2023. Bergslagsvägen vid Vinsta får två nya cirkulationsplatser, en ny cykelpassage under vägen vid Coop, och två nya gång- och cykelbroar vid korsningen Skattegårdsvägen/Bergslagsvägen. Illustration: Trafikverket

Bullret reglerat

Merparten av arbetena kommer att ske mellan klockan 7 och 19.

– Vi gör allt för att minska störningarna så mycket som möjligt. Vi har fasta bullermätare, men kommer också gå ut och göra manuella mätningar under arbetets gång, säger Maria Rydén.

ANNONS

Hur mycket buller bygget får avge regleras i en miljödom.

Förbifart Stockholm, Maria Rydén, Trafikverket

Vid korsningen Skattegårdsvägen/Bergslagsvägen ska två nya gång- och cykelbroar byggas. Men först måste marken stabiliseras – och det kommer att låta.

Skattegårdsvägen stängs av

Skattegårdsvägen, som redan idag är avspärrad österut från Bergslagsvägen på grund av ledningsarbeten, kommer att stängas av även västerut. Det sker den sista maj och vägstumpen kommer att vara avstängd ända fram till 2023. Under den tiden hänvisas trafikanter till Lövstavägen och Krossgatan.

Intill korsningen vid Skattegårdsvägen/Bergslagsvägen pågår parallellt utsprängningen av de sista tio meterna av ramptunnlarna som ska ansluta till huvudtunneln under jord.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.