ANNONS

Bullspecialisten tipsar om bästa hjälpen för perfekt vetedeg

Som med semlor kommer varje år nya fantasifulla varianter av kanelbullar. Anna Björlin håller sig till den klassiska varianten.
Som med semlor kommer varje år nya fantasifulla varianter av kanelbullar. Anna Björlin håller sig till den klassiska varianten.
I morgon firas årets mest väldoftande och kanske mest folkliga högtid – Kanelbullens dag.
Ska du också ladda upp med bagarfrukost som Lidingöbagaren Anna Björlin?
– Belöningen är en ljummen kanelbulle och ett kallt glas mjölk.
ANNONS

På Lidingöbageriet Lidingö Bröd och Patisserie har man bunkrat upp med smör, kanel, vetemjöl och färsk mjölk inför kanelbullens dag som infaller 4 oktober. Men bakar, det görs först på dagen D, eller kanske K i det här fallet.

Det ska dofta kanelbullar här hela dagen

– Vi kommer att baka hela dagen, den första bagaren börjar tre på morgonen och den sista slutar sex på kvällen. Alla som kommer in ska kunna få en nybakt bulle. Det ska dofta kanelbullar här hela dagen, säger Anna Björlin som driver bageriet.

Gissar att 3000 bullar ska bakas

Hon gissar att bageriet kommer att baka upp emot 3000 kanelbullar under dagen, förra året bakade de i runda slängar 2000.

– Kanelbullens dag har blivit så stort, alla pratar om det. Mycket tack vare media som har lyft det. I år är det dessutom på en fredag och fredagsfikat, det är ju heligt, säger Anna Björlin.

Folkliga bullen

Anna Björlin beskriver kanelbullen som folklig och omtyckt av nästa alla.

– Man har mycket minnen som är kopplade till smaken. Det är så roligt när någon kommer in och berättar om sina minnen när de äter våra kanelbullar.

Bästa bagarfrukosten

Själv har hon svårt att särskilja ett särskilt kanelbullsminne, bullarna har blivit många under åren. Men den perfekta tidpunkten för en kanelbulle, den kan hon berätta om.

– Det är på helgen när man jobbar och börjar tidigt och är litet trött , säger hon.

ANNONS

Då kan det kan hända att man tycker litet synd om sig själv när morgonens första deg ska knådas.

– Men sen får man en belöning i form av ljummen kanelbulle och ett kallt glas mjölk. Det är en riktig bagarfrukost, säger Anna Björlin.

Två tips för att få bättre bullar – och mindre disk

Bagare känner ofta en alldeles särskilt stolthet när de får till riktigt perfekta kanelbullar, menar Anna Björlin. Degen och råvarorna är en nyckel.

Kanelbullen – trygg, folklig och full med smakminnen.

– En bra kanelbulle börjar med en perfekt vetedeg, så ska den självklart smaka kanel och vara perfekt gräddad, inte för mörk utan mer åt det ljusa hållet så att den blir saftig, säger hon.

Hon har två tips till hemmabagaren som vill få till en bra bulldeg.

– Allt handlar om att förenkla och förbättra. Då blir det både mindre disk och bättre resultat.

Använd våg istället för mått när du mäter upp mjöl, då riskerar du inte att ta för mycket mjöl som det ofta blir när det trycks ihop i måttet.

Strunta i att smälta smöret. Använd rumstempererat smör i stället, då behövs inte lika mycket mjöl och bullarna blir saftigare.

Fakta

Här finns det också bullar

  • Konditori Princess, Lidingö centrum – klassiskt konditori.
  • Konditori Princess, Brevik– mysigt för den som söker lite avskildhet.
  • Gateau, Torsvik – har hittat nya tvistar på den klassiska kanelbullen i form av våffla gjord på kanelbullar och kanelbulls korpor.
Fakta

Firar 20 år

Kanelbullens dag är en temadag som  firas både i Sverige. Den instiftades 1999 av Hembakningsrådet.

Syftet var att uppmärksamma bulltraditionen och att öka försäljning av bullingredienserna jäst, mjöl, socker och margarin.