Bunkerläkaren dömd till 10 års fängelse

Stockholms tingsrätt.
Den åtalade läkaren dömdes på tisdagen av Stockholms tingsrätt till fängelse i tio år.
Läkaren kidnappade kvinnan efter att ha drogat henne på Östermalm.

Han höll henne sedan fånge i en egenbyggd bunker.

Nu döms mannen till fängelse.

Den 38-årige läkaren döms till tio års fängelse för människorov medan tingsrätten friar honom från åtalet om grov våldtäkt. Han ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Enligt tingsrätten var mannens syfte att spärra in kvinnan länge och tvinga henne till flickvän och sexpartner.

Det var i september som mannen enligt domen träffade kvinnan i en lägenhet på Östermalm på en dejt. Mannen hade chokladdoppade jordgubbar med sömnmedel som han bjöd kvinnan på.

Den drogade kvinnan kördes sedan ner till Skåne där den dömde läkaren hade byggt ett hus med en bunker som ska ha varit ljudisolerad.

I en vecka hölls kvinnan fånge, och under tiden anmäldes hon som försvunnen.

Läkaren tog då med sig kvinnan upp till Stockholm för att hon skulle få förklara för polisen att hon var oskadd och att hon var hos läkaren frivilligt. Men då hon pratade med en polis i ett separat förhörsrum berättade kvinnan att hon var frihetsberövad.

Läkaren stod även åtalad för grov våldtäkt, då åklagaren menade att läkaren hade haft se drogad. Men 38-åringen frias för åtalet om grov våldtäkt då bevisningen anses vara för svag. Men han döms alltså för människorov då han erkänt att han fört bort kvinnan.

– Nu ska vi studera domen och överväga huruvida vi ska överklaga, säger mannens advokat Mari Schaub.

Advokaten betonar att hennes klient är en djupt olycklig människa, men att han är nöjd med att han får behålla sin gård i Skåne.

– Min klient har redan betalat 31 500 kronor till kvinnan. Nu kan han försöka använda de tillgångar han har kvar för att betala ytterligare skadestånd. Han försöker reparera de skador han åstadkommit och är mycket ångerfull.

Kammaråklagare Peter Claeson har inte bestämt om han ska överklaga domen.