ANNONS

Allt fler unga i Danderyd och på Lidingö mår sämre

Psykisk ohälsa unga tjejzonen
Cecilia Johnsson, 26 från Kungsholmen och Emma Davidsson, 28 från Åkersberga, har kontakt med många tjejer via volontärarbete i Tjejzonen.
Kurvan för psykisk ohälsa bland unga vände plötsligt upp kring 2007 – och sedan dess har ohälsan bara ökat.
Vid Bup-mottagningen i Danderyd står nu 80 unga i kö för vård.
– Dagens unga exponeras för vuxenvärlden tidigare än de är mogna för, säger Emma Davidsson.
ANNONS

2007 uppgav en av tre unga att de upplevde stress. Nu lider varannan av stressrelaterade symptom.

Och värst är det för unga tjejer. En av fem har ont i magen flera gånger i veckan, 70 procent är trötta under dagarna.

Det visar en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF. Ökningen sammanfaller med introduktionen av Facebook, Instagram och Snapchat.

Jakt på likes

Cecilia Johnsson, 26, och Emma Davidsson, 28, tror att en storasyster som lyssnar och kommer med kloka råd kan ge bättre stresslindring än glamorösa livsstilstips från influencers och jakt på likes i sociala medier.

De är just storasystrar, engagerade via Tjejzonen där unga tjejer som behöver någon att prata med sammanförs med äldre tjejer.

– Tillgängligheten i sociala medier gör att dagens unga exponeras för vuxenvärlden tidigare än de är mogna för, säger Emma Davidsson.

Vill operera brösten

Många har en känsla av att inte duga, menar de. Unga tjejer vill ha samma kläder och smink som populära influencers, och lika snygga bröst. Cecilia Johnsson berättar om flickor som säger att bara de fyller 18 så ska de operera sig.

– Det är ju helt galet!

De menar att det mesta kryper neråt i åldrarna, från lösögonfransar på 10-åringar till livsavgörande val redan på högstadiet. Skolstress är något som många lider av.

ANNONS

”De tror att gymnasievalet är livsavgörande”

Cecilia Johnsson, Tjejzonen

– 14-åringar tror att gymnasievalet är livsavgörande. Om de inte får högsta betyg kommer de inte in på den linje de tänkt, och om de sedan inte pluggar vidare är de rädda att inte få något jobb, säger Cecilia Johnsson.

Psykisk ohälsa har fördubblats

Begreppet psykisk ohälsa är en term som täcker både psykiska besvär, som oro, ångest eller sömnsvårigheter, och psykisk sjukdom.

Enligt  Socialstyrelsen har psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år fördubblats mellan 2006 och 2016.

Eva Skillgate, Lena Nyberg

Eva Skillgate leder undersökningen som ska svara på frågan om varför den psykiska ohälsan ökar. Lena Nyberg är generaldirektör vid MUCF.

I MUCF:s undersökning är det de ungas upplevda ohälsa som mätts, och där har symtomen på ohälsa ökat med 10-20 procentenheter på tio år.

Det är oerhört alarmerande

Lena Nyberg, generaldirektör MUCF

– Det är oerhört alarmerande. Men vad det beror på kan vi bara spekulera i ännu så länge, säger Lena Nyberg, generaldirektör vid MUCF.

En faktor kan vara betygssystemet.

– Elever upplever att de aldrig har råd att misslyckas på ett prov, för då kan de inte få ett högre betyg, säger hon.

5 000 studenter i undersökning

Men nu har världens största undersökning dragit igång, där 5 000 studenter under ett år ska svara på frågor om attityder, livsstil och symtom på depression, stress, ångest och smärta.

Genom att följa en grupp utan besvär kan man undersöka vad som är karaktäristiskt för dem som utvecklar besvär, det vill säga identifiera riskfaktorer, men också vad som håller dem friska, säger Eva Skillgate, professor vid Sophiahemmets högskola och ansvarig för studien.

Orsak och verkan

Hon säger att det finns studier som visar på samband mellan livsstil och psykisk ohälsa, men att man inte vet vad  som är orsak och vad som är verkan. 

Kan sociala medier påverka hälsan?

– Vi frågar om användning av sociala medier och skärmtid i studien. Men där är det svårare, då det nästan inte finns några som inte använder sociala medier att jämföra med.


Så mår ungdomarna

Loading...

Loading…

Andel med besvär varje dag eller flera gånger i veckan,16–29 år, 2018 (Sverige). Källa: MUCF


Emma Davidsson menar att sociala medier har positiva effekter också.

– Det har blivit vanligare att vara öppen om att man till exempel har ångest. Och många influencers visar numera upp andra sidor av livet än de glamorösa, och det är jättebra, säger hon.

Inte mogna för pressen

Men både Emma Davidsson och Cecilia Johnsson återkommer till dilemmat att unga tvingas hantera stress och press som de inte är mogna för.

De kanske inte förstår varför de har svårt att somna, eller varför de gråter varje dag när de kommer hem från skolan. Den som är ung har ju inget att jämföra med, och tror kanske att det är så det ska vara, menar de.

– Det är stressigt att försöka vara vuxen i ett barns kropp, säger Cecilia Johnsson.

Unga med ångest och depression ska få hjälp snabbare

I Region Stockholm har kön till Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, växt de senaste åren. Målet är att den unge ska få hjälp inom 30 dagar, men en av fem får vänta längre än så.

Terapimottagningar inrättas vid alla vårdcentraler

Staten har dock skjutit till pengar för att korta köerna. Nytt är också att alla vårdcentraler och husläkare ska kunna erbjuda en terapimottagning, med psykologer och terapeuter, som kan ta hand om patienter med måttlig psykisk ohälsa.

Fakta

Så många köar vid din Bup-mottagning

Botkyrka21
Brommaplan27
Danderyd80
Ektorp86
Farsta47
Globen82
Handen97
Huddinge28
Jakobsberg61
Järva37
Kungsholmen214
Skärholmen35
Sollentuna48
Solna38
Täby55
Källa: SKL
Fakta

Så mår niorna där du bor

Grad av god psykosomatisk hälsa. Ett index 1-100 har skapats utifrån frågor om huvudvärk, aptit, nervös mage och sömnproblem. Ju högre värde desto bättre hälsa.

Åk 9 kommuner

KommunPojkarFlickor
Botkyrka6347
Danderyd6553
Haninge6447
Huddinge*6853
Järfälla6548
Lidingö6048
Nacka6652
Salem6653
Sollentuna6651
Solna6049
Sundbyberg7152
Tyresö6348
Täby*6748
Upplands Väsby6045
Upplands-Bro6350
Vallentuna6345
Vaxholm6650
Värmdö6449
Österåker6245
Länet6450
Källa: Stockholmsenkäten 2018