ANNONS

Buskörning på isen är olaglig

Tyresö kommun har nya trafikföreskrifter: Motorfordon får inte köras på isarna. Samtidigt uppger fordonslärare att elever beskjutits med luftgevär.
ANNONS

– Kommunen har hela tiden haft regler som säger att man inte får köra fordonstrafik annat än på vägar, säger Åke Skoglund, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Tyresö.

Förra veckan uppmärksammade Lokaltidningen Mitt i företeelsen att bilförare buskör på isarna. Många har hört av sig och undrat om det är olagligt att köra på is.

För att förtydliga reglerna har kommunen tagit fram lokala trafikföreskrifter som förbjuder körning av motorfordon på istäckta vattenområden i Tyresö kommun.

Thomas Samuelsson är trafikpolis och menar att förarna gör sig skyldiga till två brott; dels kör de oftast genom terräng för att ta sig ut på isen, dels genom att bryta mot trafikföreskrifterna.

– Båda två räknas som otillåten fordonstrafik och är straffbara. Den som bryter mot båda brotten skulle kunna få ett dubbelt straff, vilket innebär böter på 1 000 kronor per brott.

Hasse Vikström är lärare på fordonsprogrammet vid Tyresö gymnasium. Han känner till flera av de unga förarna och menar att de även har borrat för att kolla om isen håller.

– De är skötsamma killar som har ett stort motorintresse. Alla gillar inte fotboll och hockey, utan en del tycker om bilar.

Hasse Vikström har även fått höra om hur någon har beskjutit förarna med luftgevär. Och hur en 19-åring fått två knytnäveslag i ansiktet av en okänd man vid Kalvfjärden när han kom dit för att leta efter sina kompisar.

– Nu är det olagligt att köra på isarna, men vuxnas sätt att hantera det här har spårat ut. Jag tycker att kommunen borde satsa på ungdomarna och ge dem en plats där de kan köra i stället, säger Hasse Vikström.

ANNONS