ANNONS

Buskörning på isen stör boende

Om några veckor ska John Sund och hans familj flytta in bredvid Sågsjön. Från kyrkan brukar personalen höra bullret från bilar och motorcyklar som kör på isen.
Om några veckor ska John Sund och hans familj flytta in bredvid Sågsjön. Från kyrkan brukar personalen höra bullret från bilar och motorcyklar som kör på isen.
En ny trend är att ta bilen eller motorcykeln ut på en frusen sjö för att sladda runt.

Men det är olagligt och bullret stör grannarna.

Förra lördagen togs en man på bar gärning på Sågsjön i Boo.
ANNONS

John Sund står i minneslunden vid Boo kyrka och ser ut över Sågsjön. Han är den nya kyrkoherden i församlingen.

Om några veckor ska han och familjen flytta in på andra sidan sjön.

Precis nedanför kyrkan, som ligger på en höjd, ligger Sågsjön. I dess ena vik har några motorentusiaster plogat upp en bana.

Sjön är ett populärt tillhåll för dem som ägnar sig åt att köra bil och motorcykel på is.

Men det är inte särskilt populärt bland dem som bor i närheten. John Sund förstår grannarna invid Sågsjön.

– Det låter ju rätt mycket. När de är här i flera timmar och kör så är det klart att det stör, säger han.

Att köra på isbelagda områden är olagligt i Nacka. Den som trots allt gör det riskerar ett straff på upp till två år i fängelse.

Förra lördagen ringde upprörda grannar till polisen om att allt från motorcyklar till fyrhjulingar och bilar körde på Sågsjöns is.

På plats kunde polisen haffa en 26-årig man.

ANNONS

Han uppgav sig dock inte ha en aning om att det inte var tillåtet att köra på sjön och kommer med största sannolikhet bara att straffas med böter.

– Det här är inga busar på något sätt. De har bara ingen annanstans att ta vägen, säger Tomas Samuelsson, som utreder trafikbrott vid Nackapolisen.

Polisen arbetar inte aktivt mot bus-åkarna men rycker ut när de får klagomål.

– Vi jobbar inte med det här alls egentligen men det är ju så klart ett problem för att många blir störda av bullret. Annars riskerar de ju mest att åka i själva, säger Tomas Samuelsson.

Det kallas ”drifting” när man på ett stilfullt sätt försöker att sladda med bilen en längre sträcka.

Utövarna använder bilar med bakhjulsdrift och tränar ofta i rondeller eller på parkeringsplatser.

Nu har alltså fenomenet tagit sig till Nackas sjöar.

I grannkommunen Tyresö har konflikten mellan förare och boende eskalerat till allvarliga konfrontationer. Där rapporterar polisen att utövarna, varav de flesta är i övre tonåren upp till 25-årsåldern, har attackerats av närboende med våld av olika slag.

Bland annat ska en 19-årig man, som var nere vid ett vattendrag och letade efter sina vänner, ha fått två knytnävsslag i ansiktet av en medelålders man.

John Sund tror även att motor- entusiasterna riskerar att skrämma bort andra som vill utnyttja Nackas sjöar för skid- eller skridskoåkning.

– När jag var här förra helgen så var det ett tiotal människor som utnyttjade sjön för andra saker. Det finns ju en risk att det blir konflikter mellan olika grupper som ska dela på samma yta, säger han.

Men kyrkan försöker också att se situationen från de unga bus-åkarnas perspektiv. Det finns inte många andra ställen att vara på.

– Vi i kyrkan är lite kluvna. Vi värnar om ungdomarna och vill att de ska ha någonstans att köra. Men samtidigt måste de tänka på att visa hänsyn, säger John Sund.

Det är trots allt bara en kort period av året som det är aktuellt att köra på sjön, menar han.

– Men jag hoppas verkligen att de tänker på säkerheten.

Fakta

Drifting är en sport

Drifting är en bilsport där man gör kontrollerade sladdar i sidled på en bana eller slinga. Flera organiserade tävlingar finns.

Grunden lades för cirka trettio år sedan uppe i bergen i Japan. Bilförare driftade nerför branta serpentinvägar två och två.

När polisen fick nys om fenomenet blev det svårare att organisera träffar. Då uppstod en laglig tävlingsform.

Källa: Wikipedia