ANNONS

Busliv försenade badbrygga

Badsäsongen i antågande i Nacka
På badplatsen i Linanäs har badbryggan inte kommit på plats ännu på grund av klagomål.
Kommunens badbrygga i Linanäs på Ljusterö har dröjt sedan en privatperson fått nog av busliv och buller. En lösning kan vara väktare eller ett till bad.
ANNONS

– Det är mycket ölande ungdom som sitter på badet. Det är många som badar nattetid, skriker och härjar. Det är ett störningsproblem, säger Anders Fuhre som är närmaste granne med badet i Linanäs på Ljusterö.

Han berättar att han bott granne med badet sedan 1989 och att antalet besökare till det lilla badet under den tiden ökat kraftigt.

När han tidigare år kontaktat kommunen om störningar har inget hänt, så nu har han bytt taktik och hänvisar till lagen. Enligt den borde han som berörd fastighetsägare bli tillfrågad och dessutom få godkänna badet, säger han. Det har tagit skruv, för än så länge har kommunen inte satt ut flytbryggan som man annars brukar varje sommar.

– Anledningen till att vi inte har satt ut bryggan är att det förekommit klagomål på väldigt mycket liv på badet, bekräftar Katti Bauer, sakkunnig på Österåkers kultur- och fritidsförvaltning.

– Men det är många som blivit ledsna också och undrar vad som händer med den.

Ljusteröbon Lennart Öberg, 75 år, har nyttjat badplatsen sedan han var barn och är en av de som saknar bryggan.

– Bryggan och bojar brukar sättas ut i maj. Det är klart att det är folk där på kvällarna, även ungdomar och det har hänt att jag fått plocka upp glas efteråt. Men det är mer buller från krogarna som ligger här, säger han.

– Badplatsen är en viktig samlingsplats och det brukar vara både simskola och seglarskola där.

Kommunen har tipsat Anders Fuhre att han kan vända sig till kommunens Miljö- och hälsoskyddsenhet med sina bullerproblem.

ANNONS

Själv ser han hellre att kommunen öppnar en till badplats på Ljusterö, för att avlasta den i Linanäs.

– Det finns mark i Sundvik som kommunen äger och som är avsatt till ett större bad, men kommunen har inte gjort något av det.

Skulle du stå ut med badet i Linanäs då?

– Ja det tror jag. Jag är inte ute efter att stänga badet i Linanäs.

På kommunen hoppas man att väktare kan kunna lösa problemet.

– Vi fick extra anslag nu i veckan (läs: i måndags) för att göra trygghetsskapande åtgärder under sommaren, säger kommunens trygghetssamordnare Lena Brodin.

– Bland annat ska en del gå till social rondering av vårt vaktbolag som nu får möjlighet att åka även till våra ytterområden, bland annat Ljusterö.

I skrivande stund, på fredagen (17/6), kom besked att kommunen ska placera ut badbryggan. Enligt kommunen väger säkerheten för badande barn tyngre än de klagomålen mot bryggan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.