Buss 4 görs inte om till spårvagn

Blåbuss
Före jul föreslogs att buss 4 skulle bli spårvagn. Nu vill trafikförvaltningen avbryta planerna.

Det ser tufft ut för spårvägen innanför tullarna. Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att dragningen mellan Djurgårdsbron och Ropsten skjuts upp till 2020.

Anledningen är att landstinget måste spara in på investeringar eftersom man saknar runt sju miljarder i kassakistan.

Och nu kan Mitt i avslöja nästa hack i spåren för alla som vill se mer gatutåg i stan.

I underlaget till nästa års investeringsbudget föreslår nämligen tjänstemännen på trafikförvaltningen att planerna på att göra om blåbuss 4 till en spårvagn avbryts. Orsaken är – som tidigare – besparingskraven.

Det var i december 2014 som landstinget, med Moderaterna i spetsen, beslutade att satsa 40 miljoner på en förstudie om att omvandla stombuss fyra. Men innan studien ens hann börja vill alltså SL nu lägga ner den. Inga pengar har därmed satsats på projektet.

– Förstudien är en grund för ett genomförande, och förslaget innebär att man inte går vidare med planerna, säger Christian Hoffman på SL:s presstjänst.

Om det ska bli någon spårvagn kommer det att dröja. En eventuell ny förstudie kan som tidigaste beslutas om i en budget för åren 2018–2022.

Lokaltidningen Mitt i har sökt trafiklandstingsborgarrådet Kristoffer Tamsons (M) för en kommentar om förslagen. Han hälsar dock via sin presskontakt att han inte kan kommentera saken eftersom politikerna i landstinget just nu sitter i budgetsamtal som är klara i mitten av maj.