ANNONS

Bussar drabbas av landstingets besparingar

Från januari 2016 får över 100 bussar i Stockholms län färre avgångar – bland annat 176:an, 177:an och 127:an. Detta enligt ett förslag från trafikförvaltningen.
ANNONS

Trafikförvaltningen ligger back. Totalt saknas 300 miljoner kronor i intäkter i kollektivtrafiken. Vid landstingsfullmäktigemötet innan sommaren föreslog den styrande alliansen en höjning av SL-taxan, något som röstades ner. Nu föreslås i stället att 133 bussar i Stockholms län får minskad turtäthet. Förutom Brommabussarna 176:an, 177:an och 127:an berörs buss 113 mellan Blackebergs gård och Solna Centrum samt flera bussar mellan Ekerö och Brommaplan.

Att minska turtätheten är ett tufft besked, enligt Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

– Tyvärr är det inte helt oväntat eftersom det är en direkt konsekvens av att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna röstade ner en höjning av SL-taxan. De ryckte undan en halv miljard i intäkter och då är det nödvändigt att göra besparingsåtgärder.

Nanna Wikholm (S), oppositionslandstingsråd, anser att alliansen gör felprioriteringar för att lösa de ekonomiska problemen.

– Det är tråkigt att man väljer en väg för besparingar som går ut över resenärerna och att man riskerar att folk väljer bort kollektivtrafiken. Det finns andra sätt att ta sig ur SL:s ekonomiska problem.

Förslaget om busslinjerna ska nu skickas ut till berörda kommuner och intresseorganisationer. Förändringarna planeras att träda i kraft 11 januari 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.