ANNONS

”Bussarna har blivit ett skämt”

”Bussarna har blivit ett stående skämt här i kvarteret”, säger Häggviksbon Örjan Sahlin som är trött på inställda turer.
”Bussarna har blivit ett stående skämt här i kvarteret”, säger Häggviksbon Örjan Sahlin som är trött på inställda turer.
Busskaoset från i höstas har fortsatt in på det nya året. Nu överväger SL att bötafälla Arriva för de hundratals uteblivna turerna.

– Jag tar bilen om jag har viktiga tider att passa på jobbet, säger Häggbviksbon Örjan Sahlin.
ANNONS

Hösten 2011 var det Keolis som körde busstrafiken i Sollentuna. Under perioden september till december ställdes 116 turer in. Den 20 augusti 2012 tog Arriva över entreprenaden för busstrafiken i Sollentuna. Enligt uppgift vann de upphandlingen med SL genom att lägga ett bud som var hundratals miljoner lägre än närmsta konkurrent. Facit för hösten 2012 blev dock dystert. Under september till december var antalet inställda turer det dubbla: 237 stycken.

Flera gånger under hösten har Lokaltidningen Mitt i berättat om busskaoset. Bot och bättring utlovades, men faktum är att problemet fortfarande kvarstår.

– Vi är allt annat än nöjda, det har inte fungerat, säger Jesper Pettersson pressekreterare på SL.

Många läsare har hört av sig till Mitt i och undrat: Är det inte dags att byta entreprenör när Arriva inte levererar?

Jesper Pettersson säger att det krävs mer för att bryta avtalet, men att det kan vara läge att ta till de ekonomiska sanktioner som finns – böter för varje inställd tur:

– Vi får titta på det och ta ställning, jag tror att det kan bli aktuellt. Sköts trafiken dåligt kommer det att kännas i deras plånbok.

För häggviksborna Örjan och Ingrid Sahlin är de ständigt sena och ofta inställda turerna ett problem i vardagen.

– Just nu är det mycket på jobbet, sådant som jag inte få missa. Då är jag tvungen att ta bilen, för jag kan inte lita på bussarna. De har blivit ett stående skämt här i kvarteret, säger Örjan.

Han vittnar också om något som ofta hörts i debatten: Att bussförarna försöker köra in förseningar genom att ge lite extra gas.

ANNONS

– När jag satt och åkte ropade föraren ut i högtalaren: ”Sätt er ner och håll i er, för nu har vi bråttom”. Sen körde han som om bussen vore en formel 1-vagn, säger Örjan Sahlin.

Rapporterna om busskaoset är många. Flera läsare har berättat hur problemet påverkat dem.

– Sedan december har jag tagit ut 25 timmar ledighet på grund av inställda bussar, berättar en läsare som pendlar med buss 527 mellan Sollentuna och Stockholms city.

Arriva menar att det ökade antalet inställda turer till största delen beror på att trafiksituationen har blivit värre sedan de tog över.

– Det är huvudskälet, bland annat påverkar Friends arena framkomligheten, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Hur ser ni på att SL hotar med böter?

– Det finns inskrivet i avtalet att det kan bli vite om vi inte uppfyller en viss punktlighet. Vi fokuserar på våra åtaganden. Om det blir böter är upp till SL.

Fakta

Inställda bussturer i Sollentuna