Min lokala hjälte

Bussarna kör på trottoar vid skola

Marcus Lindén går i klass 1 A på Sköndalsskolan. Här med pappa Fredrik vid Perstorpsvägen. Busssen i bakgrunden kommer att köra upp på trottoaren ungefär där Marcus och Fredrik står.
Marcus Lindén går i klass 1 A på Sköndalsskolan. Här med pappa Fredrik vid Perstorpsvägen. Busssen i bakgrunden kommer att köra upp på trottoaren ungefär där Marcus och Fredrik står.
SL-bussarna kör uppe på trottoaren på Perstorpsvägen – intill skolan med 400 barn. Nu har föräldrar och ledningen för Sköndalsskolan fått nog.

– Varje buss på den här sträckan är en onödig fara, säger pappan Fredrik Lindén.

Klockan är åtta på morgonen. Utanför Sköndalsskolan är det trångt om saligheten när föräldrarna ska lämna sina barn. Än värre blir det var tionde minut när bussar med texten ”Ej i trafik” ska fram på den smala vägen. Bussarna tillhör linje 188 som går mellan Sköndalsbro och Gullmarsplan.

De har egentligen inget på den här delen av Perstorpsvägen att göra. Men på morgonen och eftermiddagen använder SL vägen som matningssträcka för att få ut fler bussar till förorten. Sexton tomma bussar per dag kör genvägen förbi Sköndalsskolan.

Föräldern Fredrik Lindén menar att bussarna är en helt onödig trafikfara.

– Det är knappt att två bilar kan mötas här, än mindre en stor buss. När jag såg två elever som fick slänga sig undan i snön för att bussen körde på trottoaren, då tänkte jag att nu får det vara nog, säger han.

Under den dryga kvart som Lokaltidningen Mitt i är på plats blir vi vittne till två sådana trottoarkörningar. Visserligen är hastigheten låg, men det finns ingen plats alls för gående barn när bussen kör långt uppe på trottoaren.

Fredrik Lindén har hört av sig till SL och krävt att de tomma bussarna ska ta en annan väg.

Han får medhåll av Sköndalsskolans biträdande rektor Anette Karlsson, som även sitter i skolans trafikgrupp.

– Att bussar kör på trottoaren när barnen är på väg till skolan, det är helt galet. Så får det inte gå till. Vi är oroliga att det ska hända något. Bussarna borde ta en annan väg, säger hon.

Enligt SL är Perstorpsvägen att föredra eftersom det är närmaste vägen ut till 188:ans starthållplats vid Sköndalsbro.

– Det är inget konstigt att förarna tar den kortaste vägen till sin starthållplats. Det är en fråga om tid men också om ekonomi och miljö, säger Christian Hoffmann, presstalesman på SL.

Han meddelar ändå att situationen kommer att ses över.

– Efter synpunkter från föräldrar kommer vår entreprenör Keolis att utreda hur det ser ut på den här platsen och titta på olika alternativ. Inget är hugget i sten.

Samtidigt menar SL att parkerande föräldrar är en stor del av problemet utanför Sköndalsskolan.

Anette Karlsson håller delvis med.

– Det behövs platser där folk kan stanna och släppa av sina barn. Helst skulle vi vilja att färre föräldrar skjutsade sina barn med bil, säger hon.

Vi är oroliga att det ska hända något.Anette karlsson

Fakta

Skolan planerar bilfria veckor

Under två veckor senare i vår planerar Sköndalsskolans trafikgrupp att anordna bilfria veckor.

Genom informationsblad och banderoller kommer föräldrar att uppmanas att lämna bilen hemma.

De som ändå tar bilen ska få information från trafikkontoret om hur man kör och parkerar säkert.

Sköndalsskolan är en f–6-skola som har 403 elever.

Källa: Trafikgruppen Sköndalsskolan