Bussbolaget om föraren som bad: Gjorde inget fel

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson gick ut på Facebook och sa att uppgifterna var "helt uppåt väggarna" om de var sanna.
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson gick ut på Facebook och sa att uppgifterna var "helt uppåt väggarna" om de var sanna.
Ett foto på en busschaufför som bad i bussen fick stor spridning i sociala medier.
Trafiklandstingsrådet reagerade med hård kritik, men nu svarar chaufförens arbetsgivare att han hade all rätt att be under sin paus.

Busschauffören som satt på knä och bad i sin buss vid en ändhållplats i Värmdö gjorde inget fel, enligt hans arbetsgivare Keolis. Det rapporterar Arbetet.

Trafiklandstingsrådet krävde svar på Facebook

Det hela började med en bild som publicerades på sociala medier i lördags. Bilden fick snabbt spridning, och visade hur en busschaufför satt på knä i sin buss och bad.

Kvinnan som tagit bilden säger att hon försökt gå på bussen innan avfärd men inte lyckats få kontakt med föraren.

På måndagen uppmärksammade trafikregionrådet Kristoffer Tamson (M) händelsen på sin Facebooksida.

Han skriver att uppgifterna är ”helt uppåt väggarna” om de stämmer, och att han vill ha ett klargörande kring ”hur och när man som anställd får utöva religiösa aktiviteter, oavsett om det är ombord på ett fordon eller på annat sätt ute i trafiken”.Religiösa aktiviteter tillåtna under pauser

Men nu svarar Keolis, som driver busstrafiken på uppdrag av SL, att föraren följt alla regler och rutiner.

– Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning. Det kan vara vad man själv vill, korsord, gymnastik, böner eller vad som helst, säger Anders Lagerström, trafikområdeschef i Nacka och Värmdö på Keolis till Arbetet.

Anders Lagerström vill inte recensera Kristoffer Tamsons Facebookinlägg, men är tydlig med att deras anställda får utöva religiösa aktiviteter på sina pauser.

Enligt honom har de pratat med föraren en gång, och planerar ännu ett samtal.

– Den första reaktionen från hans sida var: ”Oj, har jag gjort något fel?” och då var vi väldigt tydliga med att han inte hade det, säger Anders Lagerström.

Han säger även att föraren stannade en hållplats efter händelsen i Värmdö och kontaktade trafikledningen för att be om stöd – eftersom han upplevde situationen som obehaglig.

Trafiklandstingsrådet backar

Några timmar efter Arbetet publicerat sin artikel uppdaterade Kristoffer Tamson sitt Facebookinlägg.

Nu skriver han att föraren inte begått några formella fel, och att SL inte har någon juridisk rätt att reglera vad en förare gör under sin rast. Men menar samtidigt att ord står mot ord kring vad som egentligen hände vid ändhållplatsen.