Bussen där unga och vuxna umgås

Fredrik Nensén, fritidsledare på Runby fritidsgård, och fältaren Lisa Blom stoppar in verksamheten i en buss under sommaren.
Fredrik Nensén, fritidsledare på Runby fritidsgård, och fältaren Lisa Blom stoppar in verksamheten i en buss under sommaren.
Ungdomar som är hemma på sommaren behöver inte vara ensamma eller sysslolösa.

I stället kan de hänga med sommarbussen där fältare och fritidsledare ordnar aktiviteter och kollar läget bland unga.

Det är lite mulet men hyfsat varmt när Lokaltidningen Mitt i träffar Nathalie Steiding och Nathalie Larsson, 16 och 15 år gamla, utanför ladan i Smedby.

Det är strax efter lunch och tjejerna ska tillsammans med bland andra Jonathan Gäderblom och André Ekström, 14 respektive 15 år gamla, åka till Norrtälje.

Det är förväntansfulla ungdomar som satt sig i kommunens sommarbuss för att komma bort från Upplands Väsby en stund.

– Det känns skönt att följa med sommarbussen. Här kan man vara med kompisar och även få nya samtidigt som vi är med vuxna som verkligen bryr sig. Det är bra mycket roligare än att bada ensam någonstans, säger Nathalie Larsson.

Förra sommaren bilade hennes familj mycket i Sverige och Nathalie var inte med sommarbussen så mycket. Men den här sommaren har det blivit desto mer.

Kompisen Nathalie Steiding tycker också att det ger mycket att följa med sommarbussen. Hon var med förra året och tyckte att utflykterna och aktiviteterna i övrigt var bra.

– Det är en annan sak att vara med sina föräldrar än att vara här med fältare och fritidsledare. De kan ungdomar och det gör mycket. Dessutom är det skönt att komma bort från kommunen ibland, säger Nathalie Steiding.

För André Ekström är det första dagen han är med på sommarbussen. Han tycker att det är lite svårt att berätta om intrycken efter bara någon timme.

– Men det känns ju bra. Kul att någon hittar på något och att man är tillsammans, säger André Ekström, som är från Odenslunda.

Jonathan Gäderblom bor också i Odenslunda. Han vill vara med kompisar och gillar att följa med sommarbussen. Hade han inte gjort det hade han meckat med mopeden, säger han.

– Det är kul att få komma ut med fältarna och fritidsledarna. Det är roligare att vara med dem än att kanske åka och bada med sina föräldrar, säger Jonathan Gäderblom.

Fältarbetaren Lisa Blom och Fredrik Nensén, fritidsledare på fritidsgården i Runby, tycker att de har ett härligt gäng.

– Vi hittar ju på grejer tillsammans men ofta är det ungdomarna som föreslår vad vi ska göra, även om vädret styr om vi ska vara utomhus. Och tillåter vädret grillar vi korv eller gör andra aktiviteter, säger Lisa Blom.

Sommarbussen är ute på olika ställen i Upplands Väsby kommun.

– Vi träffar ofta på ungdomar som eldar vid kommunens eldstäder. För det mesta går det bra, men vid några tillfällen har vi upptäckt att brandfarliga saker har lagts på elden. Då har vi informerat om att det råder eldningsförbud samt riskerna med att kasta på till exempel tändare på elden, säger Lisa Blom.

Hon berättar att de flesta ungdomarna som de träffar är skötsamma.

– De som inte är det pratar vi med och hoppas att de lyssnar på oss, säger Lisa Blom.

Lisa Blom och Fredrik Nensén vet att sommarbussen betyder mycket för ungdomar i Väsby.

– De uppskattar oss eftersom vi är ute i hela kommunen. I bland kan vi få tips från allmänheten om att något mindre bra är på gång. Har vi möjlighet åker vi alltid dit och kollar hur läget är och försöker förhindra att ungdomar missköter sig, säger Lisa Blom innan bussen kör mot Norrtälje.

Fakta

Skapar trygghet

Under sommarlovet fungerar sommarbussen som fritidsgård. Syftet är att aktivera och öka ungdomarnas trygghet.

Kommunens sommarbuss rullar för fjärde året i rad. Den håller i gång både dag- och kvällstid, fram till den 18 augusti. På Facebook där man kan se vad som är på gång.

Källa: Upplands Väsby kommun