Min lokala hjälte

Bussen slungade henne mot stolpe

Flera dagar efter olyckan har det fortfarande synts blodspår på marken vid stolpen.
Flera dagar efter olyckan har det fortfarande synts blodspår på marken vid stolpen.
För två veckor sedan slogs Karin Cakste blodig av en svängande buss trots att hon gick på gångbanan. Föraren märkte ingenting. Olyckan inträffade i fullt dagsljus, på en villaväg där busstrafiken ifrågasatts.

– Jag trodde jag skulle dö när jag såg att det kom så mycket blod, säger Karin Cakste, 44.

– Det sa bara ”klong” när mitt huvud åkte in i stolpen. En vass metallbit gick in under ögat.

Olyckan inträffade vid 17-tiden för två veckor sedan i korsningen Ekbacksvägen-Noragårdsvägen. Karin hade precis avslutat ett löparpass, tagit av sig hörlurarna, och promenerade för att varva ner.

– Jag hörde på ganska långt håll att bussen kom så jag höll åt sidan.

När bussen kom fram stannade den eftersom det är stopplikt. Men när den sedan svängde vänster in på Noragårdsvägen träffade den uthängande bakänden Karin.

– Bakänden på bussen for ut och slog till henne – pang! Det var otäckt. Hade hon tagit ett steg till hade hon klämts mellan bussen och stolpen, säger grannen Kjell Jacobson, som bevittnade olyckan från sin tomt.

Busstrafiken på Ekbacksvägen kritiserades redan 2007. Då kunde Mitt i rapportera att både boende och en utredning som kommunen hade gjort avrådde från busstrafik på den 6,5 meter breda vägen. Sedan dess har säkerheten tvärtemot vad som diskuterades dessutom försämrats. Förra året asfalterade man om vägen – men lät då bli att måla den vita linje som ska utmärka gångbanan.

– Det gjordes inför kungabesöket. Det ska ju vara fint då, säger Kjell Jacobson.

Tekniska nämndens ordförande Carina Erlandsson (M) säger sig inte känna till vad som hänt med den vita markeringen

– Det vet jag tyvärr inget om. Men om det varit målat ska det självklart vara målat.

Hon menar att olyckan i första hand är chaufförens ansvar.

Hon berättar också att kommunen kallat till sig SL och entreprenören Arriva till samtal om det inträffade.

Enligt entreprenören Arriva tittar man nu alternativa bussvägar.

Efter olyckan fördes Karin till sjukhus med hjärnskakning. Det visade sig att en vass del på stolpen borrat sig in mindre än en centimeter under hennes ena öga. Ambulanspersonalen förklarade att hon haft ”änglavakt”.

– Det känns som alla skyller på alla. Det kan inte vara meningen att så stora bussar ska köra på en liten villagata där det dessutom finns många barn, säger Karin.