Kamera på föraren ska minska våld på bussar

I sommar kan förarna ha kroppskameror på linje 179 och 514.
I sommar kan förarna ha kroppskameror på linje 179 och 514.
I sommar ska Arriva testa en ny metod för att minska hot och våld på bussarna: övervakningskameror som bussförarna själva bär på sin kropp.
Först ut är linje 179 från Sollentuna och Vällingby samt 514 från Häggvik till Spånga.

Övervakningskameror på bussar har använts länge. Nu kan de kompletteras med ytterligare en kamera – som bärs av bussföraren på dennes egen kropp.

– Vi har tagit del av en teststudie som genomförts av Västtrafik och som upplevts positivt av deras personal. Flera tågvärdar som deltog i testet beskrev att kameran kändes som att ha en extra kollega med ombord. Alla som fick prova kameran vill också att den införs permanent, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva i ett pressmeddelande.

Nu vill Arriva testa att använda kroppskameror på bussar. Det är linjerna 179 mellan Vällingby och Sollentuna samt linje 514 mellan Spånga station och Häggviks handelsplats via Järva som berörs.

– Vår förhoppning är att piloten med kroppskameran ska falla så pass väl ut att vi kan införa den som ett verktyg i driften,säger Kenny Bungss..

Den 1 juni sätter pilotprojektet igång. Bussförarna kommer att ha möjlighet att spela in hela sitt arbetspass, inte bara när det finns risk för hot och våld. Innan projektet startar kommer förarna att intervjuas om sina upplevelser av hot och våld i tjänsten.

Arriva kommer att ta fram rutiner som reglerar hur och när arbetsgivaren får ta del av det filmade materialet för att skydda förarnas integritet, enligt pressmeddelandet.

Det är inte första satsningen på att öka tryggheten på de aktuella busslinjerna. Nyligen startade polisen ett samarbete med Arriva för att biljettkontrollanter ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli utsatta för hot eller våld. Här har man främst riktat in sig på linje 179.