ANNONS

Bussförare i västerort erbjuds kroppskameror

Buss 179, busslinje 179, ordningsvakt
I sommar kan förarna ha kroppskameror på linje 179 och 514.
Arriva inleder ett pilotprojekt i sommar där bussförare erbjuds att bära kroppskameror i tjänsten för att förebygga hot och våld.
I första hand ska kamerorna testas på linje 179 mellan Vällingby och Sollentuna och 514 mellan Spånga station och Häggviks handelsplats.
ANNONS

– Vi har tagit del av en teststudie som genomförts av Västtrafik och som upplevts positivt av deras personal. Flera tågvärdar som deltog i testet beskrev att kameran kändes som att ha en extra kollega med ombord. Alla som fick prova kameran vill också att den införs permanent, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva i ett pressmeddelande.

Nu vill Arriva testa att använda kroppskameror på bussar, i första hand i västerort, med fokus på Järva. Det är linjerna 179 mellan Vällingby och Sollentuna via Järva samt linje 514 mellan Spånga station och Häggviks handelsplats via Järva som berörs.

– I Järva genomför vi redan olika typer av insatser för att öka tryggheten för både medarbetare och resenärer, säger Kenny Bungss. Vår förhoppning är att piloten med kroppskameran ska falla så pass väl ut att vi kan införa den som ett verktyg i driften.

Kroppskameran är tänkt att fungera som ett komplement till bussens kameror.

Den 1 juni sätter pilotprojektet igång i Järva. Bussförarna kommer att ha möjlighet att spela in hela sitt arbetspass, inte bara när det finns risk för hot och våld. Innan projektet startar kommer förarna att intervjuas om sina upplevelser av hot och våld i tjänsten.

Arriva kommer att ta fram rutiner som reglerar hur och när arbetsgivaren får ta del av det filmade materialet för att skydda förarnas integritet, enligt pressmeddelandet.

Det är inte första satsningen på att öka tryggheten på bussarna i västerort. Nyligen startade polisen ett samarbete med Arriva för att biljettkontrollanter ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli utsatta för hot eller våld. Här har man främst riktat in sig på linje 179.


ANNONS