Bussförare körde på två – åtalas

buss liljeholmen
Bakdelen på en buss rammade två ­personer med barnvagn. Båda skadades.

Nu har föraren åtalats.

Olyckan inträffade i slutet av augusti förra året. Ett par med sitt barn i barnvagnen var på väg mot Marievik och väntade vid ett övergångsställe vid Liljeholmsvägen. Plötsligt startade en SL-buss bakom dem. Bussen, som skulle ner i garaget, gjorde en kraftig u-sväng och bakdelen träffade paret.

– Smällen var så pass kraftig att jag flög i väg. Jag skadade ryggen och min fru, som stoppades av barnvagnen, skadade ryggen och knät. Vi har båda besvär fortfarande. Tack och lov klarade sig vårt barn utan skador, säger mannen.

Den kvinnliga föraren, som nu har åtalats för vårdslöshet i trafik, har i förhör erkänt att hon körde på personerna, men nekar till att ha varit vårdslös i sin körning.

Bussen var en så kallad boggiebuss, som har tre axlar i stället för två, och är längre och bredare än en vanlig buss. Vid den aktuella platsen i Liljeholmen har man två val av väg när man ska in i garaget, antingen gatan närmast flygbusshållplatsen, eller den yttre gatan intill.

– Vi rekommenderar våra förare att i första hand ta den yttre gatan eftersom det blir en mjukare sväng in i rondellen. Men vi har inget förbud mot att ta den andra vägen, säger Gunnar Andersson, chef för skadeavdelningen vid Keolis.

Inte ens med boggiebussarna?

– Nej, det kan finnas skäl att använda den vägen. Föraren har alltid ansvaret för körningen och ska sätta säkerheten främst.

Det var här som två personer skadades när en buss svängde ner i garaget. Bussen på bilden är inte den som var med i olyckan.

Smällen var så pass kraftig att jag flög i väg.

SJ får konkurrens på sträckan till Göteborg

Stockholm MTR tar nu upp jakten på SJ:s resenärer och rullar på lördag ut sitt första tåg på sin nya expresslinje från Stockholm till Göteborg.

700 miljoner har MTR Express lagt ner på satsningen och för det köpt in sex tåg som ska rulla ner mot västkusten med stopp i Södertälje, Skövde och Herrljunga.

När trafiken är i full gång ska 90 avgångar i veckan lämna Centralen och 3 timmar och 19 minuter senare taxa in i Göteborg.

Psykiskt sjuka ska få snabb hjälp

stockholm Den 30 mars sätts en psykiatrisk akutbil in på Stockholms gator. Enligt landstinget är syftet att förbättra omhänder­tagandet av människor med akut psykisk sjukdom.

– I dag är det polispatruller som har möjlighet att vara snabbt på plats. En psykiatrisk akutbil kommer att ha bättre förutsättningar att ge en bättre och minst lika snabb hjälp. Högsta prioritet ska förstås ges vid risk för självmord, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP).