ANNONS

Bussförare med kroppskameror slapp hot

Buss 179, busslinje 179, ordningsvakt
Linje 179 är en extra hotdrabbad linje.
Linjerna 179 och 514 är extra utsatta för hot och våld. Därför har bussförare under tre månader haft kroppskameror. Ingen av dem har blivit utsatta under pilotprojektet.
ANNONS

De senaste tre månaderna har vissa förare på linje 179 (mellan Sollentuna och Vällingby via Järva) och 514 (mellan Häggvik och Spånga station via Järva) haft på sig videokameror i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte.

– Bussarna hade en del problem med hot och våld och det här är en av åtgärderna som vi satt in, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva.

Kamerorna var ett pilotprojekt som avslutades i veckan. Nu ska projektet utvärderas – men en sak har Arriva redan konstaterat.

– Ingen förare som har haft kroppskamera på sig har blivit utsatt av hot och våld, säger Kenny Bungss.

Däremot har förare utan kameror blivit utsatta under tidsperioden.

– Hotet och våldet har inte minskat rent statistiskt, det har inträffat ungefär lika många incidenter som under samma perioder föregående två år, säger Kenny Bungss.

Syftet med kamerorna har varit att dels göra att bussförarna känner sig tryggare, men också att förebygga brott.

ANNONS

– Det ska synas och märkas att kamerorna finns där. SL har skyltat på varje hållplats och kamerorna har varit synliga på bussförarna, säger Kenny Bungss.

”Alla ropar inte hallelujah över sådant här”

Nu ska Arriva genomföra ett liknande pilotprojekt för tågvärdarna på Pågatågen i Skåne. I början av nästa år ska pilotprojekten utvärderas och Arriva ska besluta om kamerorna ska användas framöver.

– Det är inte realistiskt att alla förare ska ha en kroppskamera, utan det vi kan göra är att införskaffa ett antal kameror till de depåer och linjer som är aktuella och att bussförarna själva får välja när de vill ha det. Alla ropar inte hallelujah över sådant här och vi kan inte tvinga förarna att använda kamerorna. Vi vill ju använda dem i trygghetsskapande syfte och därför ska bussförarna välja själva om det gör dem tryggare, säger Kenny Bungss.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.