Min lokala hjälte

Bussförare vägrade släppa av barn

Bussföraren stannade inte när tolvåriga Linnéa ropade och plingade. "Inte acceptabelt" skriver SL till Linnéas mamma som överväger att stämma bussföretaget. Här med sonen Fredrik, 7 år.
Bussföraren stannade inte när tolvåriga Linnéa ropade och plingade. "Inte acceptabelt" skriver SL till Linnéas mamma som överväger att stämma bussföretaget. Här med sonen Fredrik, 7 år.
När tolvåriga Linnéa skulle kliva av bussen i Skärgårdsstad stängde föraren dörren och åkte. Trots att hon tryckte på knappen och skrek lyckades hon inte gå av förrän tre hållplatser senare.

– Det är allvarligt. Jag har frågat henne och hon gjorde inget fel. Jag har pratat med SL också, och de säger att det var helt fel av föraren att inte stanna. Bussen ska stanna också när man ropar, säger Maria Lopez, Linnéas mamma.

I torsdags skulle tolvåriga Linnéa åka hem med sin lillebror Fredrik, sju år, från Skärgårdstadsskolan till ändhållplatsen på Fritz Janssons väg. När bussen på linje 622 stannade lät Linnéa lillebror och de mindre barnen gå av först, men när hon själv och ett annat barn skulle gå av stängde chauffören, enligt Linnéa, dörren.

– De skrek att han skulle öppna dörren, men det gjorde han inte, berättar Maria.

I stället startade bussen och åkte. Trots att Linnéa tryckte på stoppknappen stannade föraren inte på nästa hållplats, och på hållplatsen efter öppnade han inte bakdörrarna när Linnéa ville gå av.

Först när bussen stannade utanför Skärgårdsstadskolan lyckades Linnéa ta sig av – via framdörrarna, när föraren släppte på nya passagerare.

Efter händelsen gick Linnéa hela vägen hem till fots och lillebror Fredrik, som blivit lämnad ensam på ändhållplatsen grät. Maria har försökt tala lugnt med barnen, för att inte skrämma upp dem, men säger att hon själv blev chockad.

– Jag tycker att det är läskigt att låta dem åka buss igen. Om min dotter skulle åka hela vägen till Åkersberga hittar hon inte.

Numera vägrar Fredrik att åka buss om inte föräldrarna är med. Det ställer till det för familjen, som redan innan har fullt sjå med att få ihop livspusslet med skola, jobb och barnens aktiviteter.

”Det är inte på något sätt acceptabelt att föraren ignorerar stoppsignalen och protesterna från passagerarna genom att inte stanna” skriver SL i ett mejlsvar till Maria Lopez, och beklagar händelsen. Dessutom påpekar SL att förarna ska ha ett särskilt överseende med skolbarn och se till så att de kan färdas till och från skolan ”på ett tryggt och säkert sätt”.

På Arriva, som sköter busstrafiken åt SL, har man däremot inte funnit något fel. Enligt Ola Insulander , kommunikatör på Arriva, som varit i kontakt med bussdepån säger föraren som körde turen att han inte hade några passagerare när han lämnade Fritz Janssons väg.

Ska inte förare vara särkilt uppmärksamma när de kör skolbarn?

– Självklart ska de vara det. Men enligt föraren har alla gått av bussen. Det enda anmärkningsvärda som föraren nämnt är att det stod en lastbil på vändslingan så att bussen inte kunde stanna exakt där den brukar.

– Det bästa vore om hon (Linnéas mamma, reds anm) hörde av sig till mig så får vi gå vidare med det här.

Maria Lopez har polisanmält händelsen.

– Det skulle vara lugnare om man visste vad som blivit fel. Man vill ju veta varför det hände, säger hon.

Fakta

Många reaktioner på Linnéas berättelse

Det där har hänt våran son också…. Men vi bor i Flaxenvik så han fick gå tillbaka på 70 vägen utan trottoar eller gångväg.”

”Kan berätta flertalet sådana historier tyvärr. Vid tre tillfällen har det varit en och samma chaufför! Hoppas mina klagomål har nått fram!”

”Vilken trist busschaufför. Hen borde ju hört Linnea om det inte fanns någon annan på bussen. Byt jobb.”

”Det eviga problemet med Arriva. Byt bolag snarast. Min son fick inte åka med sitt tankande kort. Han hade med sig 2 kompisar som han betalde för .Han fick dra kortet sedan sa busschauffören att det inte fick åka med utan vuxet sällskap. Han är 12 år”

”Blir en sådan här förare avstängd och sparkad eller vad händer? Och om inte, varför inte? Sådana här personer har inte i serviceyrken att göra.”

”Nu är det dax att SL tar å sparkar Arriva de hsr lekt färdigt nu och tar inte oss resinärer på allvar.”

Källa: Facebook.