Busshållplatser i mörker när gatlyktor inte lagas

Harry Gaurwitsch ogillar de trasiga gatlyktorna.
Harry Gaurwitsch ogillar de trasiga gatlyktorna.
Flera gatlyktor i Storvreten har varit trasiga hela vintern. Otrygghet och dålig sikt blir resultatet.

– Man ser inte de gående om man får möte, säger bilisten Harry Gaurwitsch i Storvreten.

Mörkret sänker sig över Storvreten. Vid Passvägens busshållplatser är båda gatlyktorna trasiga. Det är klart mörkare här än bara några tiotal meter bort, trots att snön lyser upp.

– Vid barmark är det ännu svårare att se gångtrafikanterna här när man kommer med bilen, särskilt vid möte eller om det regnar. Många kör med ganska god fart också, säger Harry Gaurwitsch.

En bit bort ligger korsningen Storvretsvägen/Däldvägen i mörker. Den enda gatlyktan är släckt. På Passvägen ligger en hel kurva i mörker. I hela området hittar vi ett 15-tal slocknade lampor, främst på bilvägarna. Problemen har pågått sedan i höstas.

Harry Gaurwitsch känner sig otrygg när det blir mörkt och han inte har sin hund med sig. Han har blivit rånad en gång och ser till att ha koll på vad som pågår runt omkring sig.

– Det var länge sedan jag blev rånad, men sådant glömmer man inte.

Bra gatubelysning är en av de viktigaste åtgärderna man kan göra för att folk ska känna sig tryggare i samhället.

– Det är så onödigt om folk känner sig otrygga. Det är så enkelt att påverka, det är ju bara att tända upp, säger Harry Gaurwitsch.

Enligt Thomas Dottman, ansvarig för gatubelysningen i Botyrka, beror de släckta gatlyktorna på Storvretsvägen på en trasig kabel.

– Eftersom vi måste gräva upp hela gatan och stänga av trafiken väntar vi tills tjälen gått ur marken. Då klarar vi det på en natt, nu skulle det ta mycket längre tid, säger han.

Han är medveten om att det gjordes felanmälningar i höstas men vet inte varför gatlyktorna på Harbrovägen inte har lagats.

– Det är mycket märkligt, montörer ska ha åkt ut på extra ronder.

Enligt Thomas Dottman är det extra många trasiga gatlyktor i Storvreten just nu. Det är nämligen precis dags för en av två årliga kontroller av kommunens alla gatlyktor.

– Det är enda sättet när man har 12 700 gatlyktor att kontrollera. Vi bör ha kommit till Storvreten redan den här veckan.

Fakta

Trasig belysning i Storvreten

Vid en snabb rundtur upptäcker Lokaltidningen Mitt i följande mörka platser: