Min lokala hjälte

Busslinje 541 räddas – igen

Kön ringlar ofta lång till buss 541 i Vällingby. Och köerna kommer åtminstone inte bli längre.
Kön ringlar ofta lång till buss 541 i Vällingby. Och köerna kommer åtminstone inte bli längre.
Hässelbybor - ni kan pusta ut!
Landstinget drar tillbaka sitt förslag om att reducera trafiken på 541:an. Även 518 räddas från de föreslagna neddragningarna.

Det var i februari i år som landstinget kom med sitt förslag om den nya tidtabellen, som ska börja gälla i december. Då berördes 22 busslinjer i västerort och det handlade främst om färre avgångar och förkortade linjer. Den linje som skapade flest protester var 541:an – som landstinget ville reducera till 15-minuterstrafik hela dagen på vardagar, med undantaget 7,5-minuterstrafik vid några avgångar i rusningstid.

Men förslaget mötte massiv kritik, både från resenärer och stadsdelsnämnden.

LÄS MER: Resenärer rasar: Rör inte våra bussar!

Det är inte första gången som landstinget föreslår reduceringar på linjen. Förra hösten skulle 541:an hjälpa SL att spara 100 miljoner kronor på busstrafiken. Men även då drog SL tillbaka förslaget efter protester, bland annat från medlemmarna i Facebookgruppen ”Rädda buss 541”

LÄS MER: SL drar in på turer på linje 541 och 518

Nu har landstingets trafikförvaltningen bearbetat förslaget och kommit med de slutgiltiga förändringarna – och busslinje 541 räddas från reduceringar även denna gång.

Men det är inte bara 541:an som varit i blåsväder. En annan linje som SL ville reducera inför nästa tidtabell var 518 mellan Vällingby och Kista, som redan tidigare drabbats av neddragningarna som SL gjorde förra hösten. Den här gången skulle linjen endast trafikera sträckan Vällingby-Barkarby i rusningstid. Även det här förslaget har tagits bort och busslinje 518 behåller dagens trafik.