Busslinjer dras om under sommaren

Indragen trafik i tunnelbanan, kraftigt omdragna busslinjer och längre restider. Det blir konsekvenserna av SL:s nedskärningar i kollektivtrafiken i sommar.

Det blir en prövningens tid i sommar för boende utmed blå linjen i allmänhet – och Solnaborna i synnerhet. Byggena av Citybanan och tvärbanan genom Solna ställer till med stor oreda för resenärerna.

Sedan i fredags, midsommarafton, råder nämligen sommartrafik i kollektivtrafiken. Det betyder generellt glesare trafik och längre väntetider. Inte nog med det, SL inför även en rad försämringar i Solna på grund av tvärbanebygget.

Resenärer som brukar åka med bussarna 505, 505X, 506 och 509 får räkna med längre restider eftersom framkomligheten minskar när tvärbanebygget närmar sig Solna station.

Men värst drabbas kanske de många äldre i Hagalund. Den 8 augusti slutar busslinje 513 köra genom området eftersom Hagalundsgatan kommer att stängas av.

– Det kommer att vara så i minst ett år, kanske ett och ett halvt, säger Veronica Aasa på SL:s presstjänst.

Buss 513 kommer nu att vända vid Kolonnvägen. Viktoriagatan blir ny provisorisk hållplats mellan Solna station och Kolonnvägen. SL hänvisar istället till närtrafiklinjen 952, som trafikeras en gång i timmen med minibuss.

Förutom sämre busstrafik blir det dessutom rejält knöligare att ta sig in till Stockholms city med blå linjen.

Med start i går, den 25 juni, vänder tågen på blå linjen vid Rådhuset. All trafik mellan Rådhuset och Kungsträdgården kommer att vara avstängd till den 23 oktober. Anledningen är bygget av Citybanan under Stockholms innerstad.

Resenärer som vill ta sig till city hänvisas i stället till gröna linjen från Fridhemsplan till T-centralen. Den som vill ta sig hela vägen till Kungsträdgården kan ta buss 52 från Fridhemsplan till Hamngatan.

Fakta

Förändringar för Solnaborna

Blå linjen mellan Rådhuset och Kungsträdgården är avstängd 22 juni – 23 oktober.

Linje 513 går inte till Hagalund utan vänder i stället vid Kolonnvägen. Viktoriagatan blir ny hållplats mellan Solna station och Kolonnvägen.

Linjerna 505, 505X, 506 och 509 får längre körtider på grund av bygget av Tvärbanan.

Linje 113 förlängs till Solna centrum via Huvudsta centrum.

Linje 123 läggs ned och ersätts av linje 113.

Nattbusslinje 593 får utökad trafik i båda riktningarna. Källa: SL