ANNONS

Inga nya busslinjer i Sumpan – nu rasar styret mot beslutet

Region Stockholm kommer inte tillföra resurser till förbättrad busstrafik i Ursvik och Brotorp.
Region Stockholm kommer inte tillföra resurser till förbättrad busstrafik i Ursvik och Brotorp.
Sundbyberg växer så det knakar. Trots det kommer Region Stockholm inte sätta in fler busslinjer i kommunen. Nu rasar styret mot beslutet och ber regionen att tänka om.
ANNONS

I förra veckan presenterade SL alla nya bussförändringar för år 2020. Region Stockholm satsar på fler busslinjer och 160 000 nya avgångar.

Men Sundbyberg kommer inte få några nya busslinjer. Detta trots massiv kritik från boende i Ursvik, Järvastaden och Brotorp.

I exempelvis Ursvik ökar invånarantalet snabbt och stadsdelen är nu uppe i 6 500 invånare. Ändå finns bara en busslinje i väntan på den försenade tvärbanan.

Boende besvikna över busstrulet i Järvastaden

”Inte acceptabelt”

SL:s beslut har gjort styret i Sundbyberg rasande, något Stockholmdirekt var först rapporterat om.

– De boende i Ursvik och Brotorp tycks prioriteras bort av Regionen med hänvisning till att övriga Sundbyberg har mycket välfungerande kollektivtrafik. Det är inte acceptabelt, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande, enligt ett pressmeddelande.

Fakta

Förändringarna som styret i Sundbyberg vill se

  • Linje 504 i högtrafik trafikeras med långa ledbussar, och att turtätheten ökar.
  • Linje 504y permanentas.
  • Extra avgångar på linje 540 sätts in i högtrafik för att avlasta Brotorp (och Järvastaden).
  • Ändringar i linje 504 och 506 görs så att 506 tar över slingan över Duvbo så att 504 kan åka direkt till Sundbyberg efter Hallonbergen.

Samt något av nedanstående alternativ:

  • Linje 540 dras om så att den istället för att gå via Rissneleden passerar genom Stora Ursvik, detta skulle avlasta linje 504 utan att öka kostnaderna för SL. Dock skulle ett antal busshållplatser längs med Rissneleden få minskad turtäthet.
  • Alternativt en ny linje sätts in från Kista via Ursvik, Brotorp och Solna Station (Mall of Scandianvia). Detta skulle i ett slag förbättra både Ursviks och Brotorps situation avsevärt.
Källa: Pressmeddelande

SL: Kan inte sätta in mer just nu

Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, förklarar att Sundbybergs kommun kommer få några extraavgångar under 2020. Men några större satsningar går inte att ordna just nu.

– I Sundbybergs centrum kan vi tyvärr inte sätta in mer trafik i nuläget eftersom Trafikverket bygger om, säger han.

Han förklarar vidare att busstrafiken i Ursvik, Brotorp och Järvastaden har bäring på just centrum och att det därför är svårt att sätta in fler busslinjer i kommunen under nästa år.

”Får ha lite tålamod”

Vidare menar Aleksander Krajisnik att busstrafiken är en utmaning i de nybyggda områdena, eftersom det kan vara svårt för bussar att komma fram.

– I Brotorp är vägarna för smala och för få vändplatser finns, därför kan vi inte köra bussar som vi skulle önska där.

Samtidigt håller SL redan nu på att planera för hur busstrafiken ska se ut år 2021.

– Vi är ju absolut inte klara med busstrafiken i de här områdena i Sundbyberg, självklart ska vi få med länets växande områden, men man får ha lite tålamod, avslutar Aleksander Krajisnik.