ANNONS

Nya bussplanen hånas på SL:s Facebook

Buss
Många Viksjöbor är missnöjda med SL:s nya bussplan.
Den nya bussplanen i Järfälla har inneburit stora förändringar i Viksjö. För vissa innebär den fler avgångar och större valmöjligheter. Men det har också blivit omöjligt att resa med buss från Viksjö till Barkarby, vilket upprört många. När SL la upp en video på Facebook och kallade förändringarna för ”goda nyheter” var kritiken inte nådig.
ANNONS

Mitt i Järfälla har tidigare skrivit om att Viksjöbor är besvikna på det nya bussnätet i området. Tidigare var det vanligt för Viksjöbor att ta sig med buss till Barkarby station, eller till Veddesta för att därifrån åka buss vidare mot Kista. Båda dessa möjligheter har försvunnit i och med den nya planen.

Istället leder nu alla bussar från Viksjö till Jakobsbergs station, vilket förlängt restiden för många pendlare. När SL för en vecka sedan la upp en video som beskrev förändringarna, med texten, ”Goda nyheter för dig i Viksjö”, då var det många som kokade över.

Här är några kommentarer från (förmodade) Viksjöbor:

”Tack, vad mycket bättre att få tio minuter längre restid till jobbet.”

”Vill inte SL att Viksjöborna ska åka kommunalt längre? Varför gratulerar man till en försämring?”

”Min dotter kan knappt ta sig till skolan. Bor i Viksjö och går på Björkeby! Idioti!”

”Är det en förbättring att inte kunna åka till Barkarby och att få längre resväg till stan?
Fin station som byggts i Barkarby, slöseri att inte använda den!”

”Håller helt med. Förstår inte alls. Tåget behöver ju inte stanna i Barkarby för perrongen är ju tom.”

ANNONS

Inte enbart negativa kommentarer

Men det är värt att nämna att vissa också är nöjda med trafikförändringarna.

”SL för en gångs skull är ni äkta bröder. Kvartstrafik på både buss o pendel fram till midnatt och 8 bussar i timmen till stationen i rusning för mig❤️”

”Bra jobbat SL!! Tidigare 552an var riktigt illa med endast en avgång i timmen under större delen av dygnet.. Jag tycker nya 564 linjen har lyft gamla 552an rejält, framför allt med turtätheten.”

Fakta

SL förklarar – därför går inte bussarna till Veddesta och Barkarby

Punktligheten det senaste året har inte vart bra tack vara de projekt som pågått runt stationen.

Det första förslaget innehöll en ringlinje som skulle gå en annan sträckning än de två som blev senare, förslaget innehöll också en linje som gick Viksjö c – Barkarby stn i halvtimmestrafik för att minska ner på trafiken till/från Barkarby. Detta fick vi i elfte timmen förkasta då man ändrade pendeltågstiderna sent i processen.

Detta gjorde att den ursprungliga ringlinjen inte klarade sig körtidsmässigt för att kunna ha tågpassning både från/till tåg. Vi var tvungna att istället för en ringlinje skapa två och linjen från Viksjö c till Barkarby togs bort helt från förslaget.

Anledningen till att vi försöker minska trafikeringen mot Barkarby är dels utbyggnaden av Tunnelbanan och nya Barkarbyterminalen där man kommer att köra lastbilar med schaktmassor längs med Veddestavägen var 50:e sekund dels byggnation av c:a 4000 bostäder i Veddesta kommer att försämra framkomligheten. Vi har därför valt att ta bort så mycket som möjligt av trafiken i Barkarby och Veddesta för att kunna upprätthålla en bra trafik utan störningar för resenärer.

Vi kommer naturligtvis att följa utvecklingen av alla byggnationer och löpande se över trafiken till/från Barkarby från Viksjö för att se när det finns möjlighet att flytta tillbaka trafik till Barkarby stn.

Källa: SL:s presstjänst
ANNONS